Полезни съвети      

Избор на футболна екипировка

от sravniadm | 24.03.2014 г.

Футболът е най-обичаният и практикуван спорт по света и неслучайно е определян като Царят на всички спортове. Милиони хора играят в любителски отбори, редовно посещават стадиони, за да подкрепят своите фаворити, или просто се наслаждават и забавляват, наблюдавайки футболни мачове.

Какво е важно да знаем, преди да започнем тренировки?
Футболът е достъпен за абсолютно всеки. Спрямо физическото Ви възпитание и състояние можете да се включите в подходящия за Вас футболен клуб и да започнете да играете.
Степента на физическото натоварване зависи най-вече от позицията на играча в отбора, така че трябва правилно да прецените Вашите възможности и да се консултирате с по-опитни от Вас. Не забравяйте, че един футболен мач подобрява сериозно спортната форма на всеки човек и натоварва цялото тяло значително.

Какво е необходимо за практикуване на футбол?
Първи и най-важен е изборът на подходящи футболни обувки.

1. Изберете здрави обувки, за предпочитане от доказана марка. Не се доверявайте на футболни обувки от непознати и съмнителни марки, тъй като марковите обувки са известни на всички и с доказани качества.

2. Преди да направите своя избор трябва да сте наясно къде ще играете футбол – на спортна площадка, в зала с твърдо покритие, на изкуствена или естествена трева. За игра на земята (спортна площадка, асфалт или плочки) се препоръчва да се изберат футболни обувки с много малки бодли или дори с плоска подметка. Ако играете на изкуствена трева, най-добрият вариант за Вас ще са футболните обувки с малки бодли или т.нар. стоножки. За естествена трева ще Ви бъдат необходими професионални футболни обувки със средни или дълги шипове, или т.нар. бутонки.

Препоръчително е обувките да прилепват плътно около двата крака. Ако чувствате едната обувка по-плътна и недостатъчно стегната от другата – задължително пробвайте друг модел или размер, докато паснат напълно. Обувките Ви трябва да са леко стегнати, тъй като само след няколко тренировки те ще се разтегнат и ще получите максимален комфорт при игра.

3. Трябва да проверите от какъв материал са произведени обувките.
Изберете обувки от естествена кожа в случай, че искате допира до топката да е по-чувствителен. С подходящи грижи кожените обувки ще Ви служат дълго време безотказно. Издръжливостта на обувките също така зависи от това колко често играете на мокър терен или в дъжд. Тогава обувките могат да скъсят живота си и кожата да се скъса по-бързо.

Избор на екип за футбол

Футболните екипи на отборите винаги имат свой цвят и отличнителни знаци, които ги олицетворяват и отличават. Екип за игра (гащета и блуза), спортен екип (горнище и долнище) може да изберете по-свой вкус или спрямо цветовете на любимия Ви отбор.
За осигуряване на по-комфортна игра задължително използвайте футболни чорапи. Те са изработени от специални материи, които осигиряват еластичност, стабилност, защита срещу изпотяване и сцепление с обувката, и се запазват по-дълго време при интензивно и често пране.

Избор на футболна топка

За практикуване на футбол задължително трябва да разполагате и с качествена футболна топка. Най-широко разпространения размер топка е номер 5. Tози размер е най подходящ за практикуване на футбол на открити площадки, тревисти и изкуствени терени.
Световната футболна федерация FIFA е въвела стандарт за топките. FIFА INSPECTED топките трябва да преминат успешно шест изпитания, за да отговорят на изискванията за този печат. Тестовете на проверка са за теглото на топката, обиколката, закръглеността, отскокливостта, абсорбцията на вода и загубата на налягане.

За да бъде одобрена като FIFA APPROVED и да получи печат за качество, топката трябва да премине всеки от тези шест теста при още по-тежки условия.

Източник: sportdepot.bg
Снимка: nortjersey.com