Полезни съвети      

Избор на спортни обувки

от sravniadm | 17.03.2014 г.

На всички е ясно, че различните типове физическа активност изискват специални обувки, които да съответстват на определени стандарти. Адекватният им подбор има много положителни страни: намалява риска от травми и наранявания, гарантира удобство и дори е възможно да увеличи цялостния ефект от тренировката на спортуващия. Как да избираме обаче? Екип от специалисти, които проучват движенията на човешкото тяло при различни видове спорт и конкретното натоварване, което всяко ходило, са синтезирали няколко кратки съвета относно това какво да търсите когато искате да си купите спортни обувки.

1. За фитнес
При този тип спорт допълнителните тежести влияят върху избора на спортни обувки. Ако пък използвате само и единствено собственото си тегло или/и малки тежести, може да тренирате и боси или пък с така наречените обувки за фитнес, които най-често са с много тънка подметка. обикновено са с по-грапава настилка, за да се намали опасността от подхлъзване и контузии, което може да позволи даже тренировка по чорапи. Използването на допълнителни тежести изисква по-голяма стабилност и комфорт за ходилото. В подобни случаи е по-добре петите да бъдат леко повдигнати, а самата подметка да е по-дебела.

2. Джогинг
Тук изборът на обувки за спорт се определя в най-голяма степен от настилката, но и от целите на джогинга. Главното условие е ходилото да бъде стабилно. Това се постига чрез структурни детайли, които защитават от извиване на ходилото навътре след досег с настилката. Това е всъщност най-разпространения и универсален тип обувки за джогинг. При спортуващи, които са по-склонни към подобно извиване или са с нисък свод, се препоръчва петата да е по-плътна и твърда, а в областта на свода да има допълнителна опора. Хората, които са склонни към по-слабо огъване на стъпалото, е нужно да избират обувки с уплътнени възглавнички в предната част на подметката. Така ще имат възможност по-успешно да избягват напрежението, което ходилата имат при досег с настилката и предават по целия крак нагоре.
Бягането по неравен терен (сред природата), особено когато има и наклон, изисква обувки с по-голяма подметка и големи грайфери, които да гарантират устойчивост на стъпалото. По-твърдата подметка на обувките освен това предпазва от клони, камъни и т.н. Тичането на твърда настилка позволява по-еластична подметка на обувките. А така популярното напоследък тичане на босо е най-добре да се прави от опитни спортисти, по възможност на по-безопасна и мека настилка.

Източник: everytrail.com
Снимка: shopiknol.weebly.com