Полезни съвети      

Избор на детски ролери

от sravniadm | 10.03.2014 г.

Кога трябва да купим първите ролери за нашето дете? Какво да изберем? На какво да обърнем внимание? Тези въпроси си задават много родители. Нека се опитаме да потърсим отговор.

1.  Ролерите, които ще купувате, трябва да са от добър производител!

Произведените в Китай са със значително по-ниско качество, и разбира се по-ниска цена. И точно тук родителите правят основната си грешка: цената определя избора на марката. Още повече, този избор се усилва, когато един от двамата родители мъдро се произнесе: „И без това не се знае дали ще му хареса на детето, така че, ако се откаже на втория ден, поне да не си даваме парите на вятъра“.

2. Ролерите трябва да бъдат разтегателни (да се променя номера на обувката)

Това ще ви позволи да се използват за 2-3 сезона. По това ще познаете кой производител е сериозен – той задължително има разтегателни модели за деца. Израстването на крачето на всяко дете е индивидуално и затова удобството да се регулира номера на обувката не е лукс, а задължителна характеристика на избора. От друга страна, детето ще свикне с удобството на самата обувка, което отпуска психиката му по време на каране.

3. Ролерите трябва да бъдат удобни!

За да се изберат удобни ролери, мерете всичко, което е в наличност в магазина. Не се стеснявайте да искате от продавачите да ви покажат всички модели за деца и не се колебайте да карате детето да премери всички модели и да си каже кой му е най-удобен.

4. Ролерите трябва много добре да стягат крачето и да го държат като в калъф.

Кракът на детето не трябва в никакъв случай да играе свободно в обувката на ролерите. Същевременно не трябва и никъде да има притискане и убиване. Питайте детето има ли някъде натиск. Как да определим дали ролерите фиксират добре крака на детето? Завържете щателно вързанките и закопчайте каишките на ролерите така, че да са плътно опънати по обувката и да стягат крачето, без да го притискат. След това накарайте детето да походи малко с тях и да остане изправено. Наблюдавайте му караката. Ако има луфт между крака и обувката, а ролерите се изкривяват на вътрешната или външната си страна, значи обувката не е стегната или ролерите са големи.

5. Детските ролери трябва да са леки!

Колкото са по-леки ролерите, токова по-леко ще бъде на детето ви да се пързаля. Разликата в теглото между различните модели може да достигне 300 грама. А 300 грама за едно дете е равносилно на 1,5 кг разлика в обувките на един възрастен.

6. След разтъпкване/разработване, ролерите трябва да останат удобни и стегнати.

Огледайте как точно се разработват ролерите. При повечето модели при разработване вътрешния чорап се измества напред. При децата разпределението на тежестта в повечето случаи е върху предната част на ролерите, натиска е върху пръстите. Обърнете внимание на това как се променя стелката на ролерите след като се разтъпчат. Ако се образува „неудобна пета“, която се измества и на детето му е некомфортно, значи трябва да вземете мерки. За да проверявате , често питайте детето „Как са ролерите, убиват ли ти?“. Често се използват т.нар. силиконови стелки. Те се продават в спортните магазини и не са скъпи.

7. Колелата и лагерите трябва да могат да бъдат подменяни.

На детските ролери се поставят лагери АВЕС3 които не са бързи. Това се прави, за да се предпазят децата от прекомерна скорост и да няма излишни инциденти. И когато детето се научи да кара ролерите, и поиска по-висока скорост и бързина в карането, на ролерите трябва да могат да се подменят както колелата, така и лагерите.

8. Задължително с ролерите купете и протектори (предпазители)!

Това включва: наколенки, налакътници, накитници и каска. От това зависи безопасността на детето и удоволствието от карането. И още нещо важно! Освен физическите травми, много силни са и психическите такива. Ако при едно падане детето се уплаши и свърже уплахата с болката от падането (в случай че няма защитни протектори), то това ще му нанесе сериозна психическа травма. Истината е, че на всеки 10 деца, които нямат защита и по някаква причина паднат с ролери, 7 се отказват за цял живот от тях. Протекторите защитават детето Ви не само отвън, но и отвътре. Паданията стават безболезнени и не се превръщат в бариера на игрите и забавленията!

Източник: rollerclub.bg
Снимка: steproducts.com.au