Полезни съвети      

Избор на проходилка

от sravniadm | 24.02.2014 г.

На пазара днес се предлагат различни проходилки и центрове за забавление, който да помогнат на младите родители с отглеждането на бебето. Целта на тези устройства е да осигурят приятни забавления на бебетата, като съществремнно с това да се погрижат за тяхната сигурност и правилно развитие на координацията и двигателните умения.

Традиционните проходилки, известни у нас като паяк са предпочитани от повечето родители, но те могат да се използват едва след като детето стане на 9 месеца. Отделно от това трябва да се има предвид и риска проходилката да събори предмети при блъскането, затова бебето не бива да бъде оставяно без родителски надзор.

Другият вариант да осигурите забавление на Вашето дете са т.нар. центрове за забавление. Те са стационарни, което според повечето родители им дава по-голяма сигурност, а бебето може да се забавлява като се люлее, скача и върти. Повечето от центровете имат плотове с играчки, звуци и/или музика.

Особено важни са спазването на някои базови правила за безопасност, като:
1. Никога не оставяйте бебето само в проходилка или детски център
2. Не се опитвайте да преместите уреда, докато бебето е вътре.
3. Спазвайте стриктно възрастовите ограничения на проходилката/центъра
4. Следвайте инструкциите за безопасност на производителя, като винаги поставяте предпазните коланчета.

Когато бебето е в проходилката се уверете че потенциално опасните места като камини и огнища, стълбища, лавици с падащи предмети, са обезопасени и детето не може да стигне с проходилката до тях. Подходящо обезопасяване може да се извърши с различни предпазни и решетки и огради.

Основен критерии за избор на проходилка би трябвало да бъде нейната безопасност. За предпочитане е проходилката да е по-широка за по-голяма устойчивост, да има гумени предпазители, които да омекотяват удара при евентуален сблъсък. Част от моделите се предалат и с гумени крачета-стопери, когато проходилката се използва като бънджи

Освен в цветовите гами, проходилките се различават и по функционалността си и възможността да забавляват бебето. Много от тях имат плот с играчки, музика и светлини – Jane 4X4 е направена под формата на Jeep, други производители предлагат различни дрънкалки, музикални инструменти, волани.

Източник: websolbg.com
Снимка: bebemax.eu