Полезни съвети      

Избор на детски велосипед

от sravniadm | 10.02.2014 г.

Децата ни са склонни да избират своето колело по това как изглежда, какъв цвят е и какви са модните тенденции в момента. Но съобразявайки се с тези детски желания, родителите трябва да изберат колело, което да е съобразено с ръста на детето, за да му е удобно.

Ако търсите детски велосипед с повече скорости, най-лесни за управление са въртящите команди. Съветваме ви да не купувате детско колело с амортисьорна вилка, тъй като това ще увеличи значително теглото му. Вече повечето производители на детски велосипеди монтират V-brake спирачки. При избора на колело обърнете внимание на каплите – тези с двустенни алуминиеви шини са много по-здрави и издържливи.

За сигурността и комфорта на вашето дете за предпочитане е теглото на велосипеда да е равномерно разпределено. Това много лесно може да установите, като хванете велосипеда за седалката и го повдигнете – трябва да стои хоризонтално. Седалката и кормилото на детското колело трябва да бъдат приблизително на една и съща височина. Ако седалката е много ниска, детето ще кара с повдигнати лакти, а така сигурността му е застрашена. Особено в случаите, когато по улицата има дупки и препятствия. Ако седалката пък е много висока, тежестта на тялото пада изцяло върху ръцете и така детето се изморява по-бързо.

Закупувайки детски велосипед, знаете, че той ще бъде използван за повече от едно лято. Затова трябва да е съобразен с ръста на вашето дете. Съветваме ви колчето на седалката и кормилото да бъдат регулируеми. Така детето ви ще може да ползва велосипеда по-дълго време. Още едно предимство е, ако кормилото може да се регулира напред и назад – това ще повиши комфорта на вашето дете.

Ако детският велосипед има цял предпазител на веригата, това ще предотврати закачане на дрехите по време на колоездене. А малките деца ще се чувстват по-сигурно, ако велосипеда им има помощни колелца.

За ваше улеснение предлагаме следните данни, които ще ви ориентират при избора на подходящия детски велосипед:

1. с рамка 12 inch – предназначен за деца с височина до 98 cm
2. с рамка 14 inch – предназначен за деца с височина 95 – 109 cm
3. с рамка 16 inch – предназначен за деца с височина 99 – 116 cm
4. с рамка 20 inch – предназначен за деца с височина 117 – 130 cm
Източник: dimibikeblog.com
Снимка: highdesertbicycles.net