Полезни съвети      

Какво трябва да знаем при избора на фотографска раница

от sravniadm | 27.01.2014 г.

Раниците разпределят тежестта на фотографското оборудване по-правилно, отколкото традиционните чанти. Тя се поема не само от раменете, но и от задната част на таза. Също така, раниците не се изплъзват от рамото ни, както често се случва с обикновените чанти, а това е много важно при снимане в природата.

Големите фотографски раници, предназначени да побират цялото ни оборудване, са обикновено много скъпи и имат някои неудобства. Често например са твърде големи, за да бъдат взети при пътуване със самолет. Затова при избора на подходяща раница за фотографското си оборудване трябва да си изясним приоритетите и да купим тази, която най-добре ще ни служи – обикновено това означава компромис с някои функции за сметка на други.

Какъв тип раница да изберем?
Това зависи от фотографския комплект, който имаме, а също и от това кои части от него използваме най-често, когато снимаме навън. Дизайнът на фотографските раници следва две главни направления. За апарат с няколко обектива и допълнителни аксесоари е подходяща раница, чиито основен обем е определен за тях, например Lowerpro Vertex 100 AW и Tamrac Expedition 6x – те разполагат и с множество лесни за настройване вътрешни разделители. Могат да поберат два фотоапарата DSLR с обективите им, както и няколко допълнителни обектива, светкавица и други аксесоари.

Раниците за комбинирана употреба са ежедневната алтернатива на изцяло фотографските. Те са предназначени по-скоро за любителите фотографи и популярността им все повече нараства. В тях има място за по-малък фотоапарат, най-често в долната част, както и раздел за останалите ежедневни принадлежности. Те са много подходящи за ежедневно ползване, но ограничават оборудването, което можем да носим до един DSLR с прикачен обектив, два или три допълнителни обектива и светкавица.

Лице, гръб и страни на раницата
Удобството на раницата, в която носим фотографското си оборудване, е много важно, ако сме сред природата, например в планината. Един от главните недостатъци на повечето раници е, че за да се изкара фотоапарата е необходимо да се свалят и оставят на земята – това отнема време и накрая дъното винаги е изцапано с кал. Дизайнът на някои нови раници обаче позволява да изкараме апарата си през страничното отваряне след като свалим само едната презрамка. Други пък се отварят откъм гърба, така че когато оставим раницата на земята, повърхността, която се допира до гърба ни, остава чиста.

Източник: digital.bg
Снимка: the-digital-picture.com