Полезни съвети      

Какво столче за кола да изберем?

от sravniadm | 20.01.2014 г.

Уверете се лично кое ще ви свърши най-добра работа и не разчитайте, че по-скъпите столчета непременно имат допълнителни функции или са по-безопасни.
Според теглото на детето столчетата за автомобил са 5 вида: за деца под 10 кг., под 13 кг., от 9 до 18 кг., от 15 до 25 кг. и от 22 до 36 кг. Предлагат се универсални, ограничени, полууниверсални, за специфичен автомобил и вградени столчета.
Системите за захващане на детето са цялостни, когато в тях са предвидени различни автономни приспособления за сигурност – колани, каишки и др., но има и частични, при които детето сяда в специална седалка, но се се закопчава с колана за възрастни.
Няма най-добро или най-сигурно столче за кола. То трябва да отговаря на размерите на детето, да се поставя лесно и да се използва правилно всеки път, когато човек шофира и вози детето си.

Съвети при избора на столче за кола
Не разчитайте, че по-скъпите столчета непременно имат допълнителни функции или са по-безопасни. Преди да купите, уверете се лично кое ще ви свърши най-добра работа. Пробвайте дали е съвместимо с колата ви, лесно ли се поставя, стабилно ли се захваща. Сложете детето си вътре и го закопчайте с всички обезопасяващи колани, за да сте сигурни, че му приляга. Имайте предвид, че снимките и рекламите на столчетата за кола може да не показват правилния начин на поставяне и използване.

Важни правила за безопасност
Винаги използвайте столче за кола, когато возите детето си. Още след изписването му от родилния дом и докато го карате към къщи, може да го поставите в такова столче. Столчето с обратно поставяне не трябва да е прикрепено към предната седалка, особено ако тя е снабдена с еърбег (въздушна възглавница). Най-безопасното място да се возят деца е на задната седалка. Всички столчета се поставят по различен начин, специфичен за производителя или за модела.
Пазете инструкциите и при нужда ги прочетете отново.

Обратно поставени столчета
Препоръчва се бебетата да се возят в обратно поставени столчета, докато навършат една година и достигнат тегло от поне 9 кг. Дори и детето да стане 9 кг. преди да е навършило 1 годинка, то трябва да продължи да се води в обратно поставено столче, докато се изпълни и второто условие. Има комбинирани столчета, в които бебето се вози с гръб към движението до навършване на определената възраст, а след това може да се обърнат и закрепят с лице напред. Преди да преобразувате обратно поставеното столче в предно, прочетете внимателно инструкциите на производителя.

Вградени столчета за кола
В някои автомобили има вградени столчета за деца, но техните размери и границите им за височина и тегло се различават. Прочетете инструкциите или се обадете на производителя на колата,за да разберете как точно се използват тези столчета.

Комбинирани предно поставени столчета за по-големи деца
Някои от предно поставените столчета за кола притежават каишки, които се използват, докато теглото на детето достигне максимум 30 кг. След това каишките могат да се махнат и столчето да се използва като седалка за по-голямо дете. В нея детето се прикрепва със стандартните предпазни колани на автомобила,които минават през рамото и се спускат към скута му. Никога не обезопасявайте детето с предпазен колан само през кръста – при произшествие това може да доведе до сериозни и трайни наранявания.

Столчетата втора употреба
Дори да сте със скромни финансови възможности, столчето втора употреба може да се окаже рискова покупка. Например:
1. Да няма ръководството за поставяне и употреба;
2. Да липсват труднозабележими на пръв поглед, но важни части от него;
3. Да е претърпяло катастрофа и това да не личи, но скритите повреди да го правят ненадеждно при нов инцидент;
4. Да е по-стар модел и да не отговаря на съвременните стандарти за сигурност;
5. Пластмасата му да е остаряла, което е предпоставка при удар да се счупи.
В случай, че въпреки всичко решите да вземете столче от приятел или втора употреба, гледайте да е с инструкции за употреба, уверете се, че не е участвало в пътен инцидент и че е произведено през последните пет години. Годината на производство обикновено е изписана в документацията или върху някой от етикетите, залепени върху столчето.

Източник: aktivnipotrebiteli.bg
Снимка: parenting.com