Полезни съвети      

Тренировка само с гири – защо не?

от sravniadm | 27.12.2013 г.

Много често начинаещи във фитнес заниманията питат могат ли да постигнат някакви резултати, като тренират у дома само с дъмбели. И винаги ще се намери някой да отговори с категоричното Само с дъмбели – не става! Първо да помислим какво не става и второ – защо пък да не става.
Дъмбелите са един много удобен и значително ефективен уред по много причини. Те са подходящи за хора от различен пол, на различна възраст, с различна тренираност – да не забравяме все пак, че дъмбелите могат да са с различна тежест. С тях може да се тренира доста успешно, тъй като упражненията се изпълняват по физиологически естествена траектория, ръцете действат независимо, в това отношение те са по-удобни от лоста на щангата. С дъмбели може да се направи и лека гимнастика, и по-тежка тренировка – въпрос на тежести, на избор на упражнения, каквито има много, на брой серии и повторения.
Безсмислено е да се купуват дъмбели с фиксирани тежести. За тренировки в дома ще ви трябват различни тежести, така че сглобяемите са по-удобни. Ако ги изберете правилно – имате си мини фитнес зала вкъщи. И ако се занимавате 2-3 пъти седмично по 40-60 минути, и ако имате ясна цел и мотивация да я постигнете – нека ви разправят, че само с дъмбели не става.
Припомняме, че основно упражненията с дъмбели са силови, с тях се прави анаеробна тренировка. Тежестите трябва да се увеличават постепенно, това е така наречения принцип за прогресивно свръхнатоварване. Ако не се спазва този фундаментален принцип, не може да се разчита на прогрес (затова не ви трябват фиксирани тежести, ще са ви нужни няколко комплекта – заемат място, но ако пък така ви харесва – добре). Постепенно, но неотклонно трябва да повишавате тренировъчните тежести. И не бързайте да грабвате веднага най-големите – това ще е грешка.
За да е пълноценна тренировката ви, трябва и аеробна дейност. Има вариант да използвате дъмбели и в аеробна тренировка, но това означава тежестите да са малки. В продължение на 5 минути можете с малки тежести да прикляквате, да правите напади, скокове, сгъване и разгъване на ръцете, да имитирате боксьорски движения и др. Можете да разчитате и на класически аеробни тренировки, разбира се.
Трябва добре да запомните, че при тренировка с дъмбели интензивността е нещо много важно – това е количеството работа за единица време, в същото време е и степен на съсредоточеност на мускулите в работата. Колкото е по-голяма интензивността, толкова по-добри и бързи са резултатите. Интензивността трябва да се повишава постоянно – за това е достатъчно да повишавате тежестта на дъмбелите.
И ако се занимавате редовно, ако си изработите правилен хранителен режим, съобразен с целта ви – ще стане, как няма да стане!

Източник: home-bodybuilder.com
Снимка: http://14316.bg.all.biz