Полезни съвети      

От какъв материал да бъде килимът?

от sravniadm | 18.11.2013 г.

1. Вълна

Вълната e най-старият естествен материал за килими. Тя дава дълбок и богат вид на килима и е изключително издръжлива.

Вълненото влакно се характеризира с голяма гъвкавост и възможност за възвръщане на формата след натиск. Устойчива е на замърсяване и има голяма огнеустойчивост.

Сред недостатъците й са, че тя е относително трудна за поддръжка и задържа статично електричество. Друго отрицателно качество на вълната е, че има сравнително нисък клас на износоустойчивост. По тази причина тя се комбинира със синтетични влакна, като полиамид и полиестер. По този начин й се придава значително по-голяма здравина.

Съчетанието 80% вълна и 20 % изкуствена нишка е с най-балансирани показатели по отношение на комфорт и здравина.

2. Полипропилен

Полипропиленът e материал за килими на достъпна цена и има относителна здравина. Като цяло можем да определим килима от полипропилен като много практичен.

Цветовете на полипропиленовите килими се фиксират по време на производство на влакната, което означава, че килимите изработени от полипропиленови нишки, са устойчиви на замърсяване. Такива килими могат да бъдат почиствани и с по-силни химически препарати.

Полипропиленовите килими са подходящи за хора, страдащи от алергии.

Недостатъкът на полипропилена е, че, в следствие на триенето, създава и задържа статично електричество, но водещите производители на килими са намерили решение и на този проблем. Вече всички килими от полипропилен са предварително третирани с препарати, които ги правят антистатични.

3. Акрил

Акрилните килими са последната мода! Те се доближават като вид най-много до вълната, но имат важно преимущество пред нея: по-устойчиви са на влага и мухъл и са на по-достъпна цена.

Нишката на акрилните килими е изключително мека, а това води до по-голям комфорт. Тази меки подови настилки не акумулират статично електричество и се предлагат с най-голямо цветово разнообразие.

Акрилните влакна, също като вълнените, възстановяват формата си след натиск, устойчиви са на петна, не задържат статично електричество и не избеляват от слънчева светлина.

Килимите от акрил не са подходящи за зони с интензивен трафик, тъй като не са с висок клас на износоустойчивост.

4. Шаги

Тази килими са безспорен хит сред модерните килими!

Оригиналният шаги килим е стилен и едноцветен, но по-смелите от Вас могат да експриментират с различни цветове и дизайни.

Този тип килим се е появил през 70-те години и се завръща последните 4-5 години с нова сила. Той е съвременната версия на традиционното гръцко флокати и известния български китеник или халище.

5. Кожа

Кожените килими са модна тенденция и са символ на класа, стил и лукс. Те са чудесно допълнение към кожени мебели и придават уникален индивидуален стил на всяка стая.

Този тип килими се произвеждат предимно от цели парчета кожа и нямат определена стандартна форма.

Най-големите производители в този бранш са Латинска Америка и по-точно Аржентина и Бразилия. Някои от водещите дизайнери, като Azzaro и Guy Laroche са разработили свои уникални идеи, като комбинират в своите колекции висококачествена телешка кожа с прочутата новозеландска вълна.

Най-добрите образци са от животни, отглеждани на свобода, а не зад телени огради, за да се предпазят от наранявания.

Източник: carpetmax.bg
Снимка: carpetmax.bg