Полезни съвети      

Как да проверим качеството на килима, мокета или пътеките?

от sravniadm | 04.11.2013 г.

Да проверим качеството на килима, можем и сами. Нишките на килимите с високо качество са завити, което осигурява дълга употреба и добри експлоатационни качества. Колкото по-трудно стигате през нишките до основата на килима, толкова по-добро е качеството му. Качеството на килимите, тъкани на машина, се определя основно от плътността на килима и по-точно, от количеството възли на квадратен дециметър.

Нишката на килима

Нишките на килимите са различни видове. Най-основно се делят на два вида: рязана и пресуквана, но има и друго деление.

1. Пресуквана нишка

Пресукваната килимена нишка се създава, като две нишки прежда се усукват здраво една към друга. След това краищата им се отрязват, за да се постигне характерната текстурата.

2. Нишка тип кадифе или велур

Килимите с кадифена или велурена нишка са много елегантни, а повърхността им е гладка и приятна на допир. Усещането е като докосване до истинско кадифе. Този тип килими са изключително подходящи за подови настилки в спални помещения.

3. Нишка тип бримка

Килимите с нишка тип бримка, се изработват от доста тежка и широка прежда. Бримките могат да бъдат както с еднаква, така и с различна дължина, в зависимост от модела, като по този начин се образуват фигури по килима.

4. Фина вълнена нишка

За разлика от останалите видове килими, които се подрязват, тези с фина вълнена нишка се изработват с по-дълги туфи. Най-често такива килими се употребяват за дневни или спални помещения.

Видове материали за изработване на килими

Вълната, като естествен материал, се използва най-често за производство на килими. Сред качествата й, които я правят предпочитана за изработката са голямата й гъвкавост и възможност за възвръщане на формата след натиск. Освен това тя има висока устойчивост на замърсявания, почиства се лесно и ниска степен на горимост.

Най-често, при производството на килими, вълната се комбинира със синтетични фибри като полиамид и полиестер. По този начин естественият материал става по-здрав, а килимът по-красив и устойчив на износване.

Резултатът са луксозни килими, подходящи за декорация на всеки дом.

Източник: carpetmax.bg
Снимка: carpetmax.bg