Полезни съвети      

Зимно поддържане на автомобила

от sravniadm | 07.10.2013 г.

Зимните условия, в които шофираме, натоварват допълнително колата ви, независимо колко нова или стара е тя. Направете няколко прости проверки преди да тръгнете на път. Те ще са ви от голяма полза и ще запазят колата ви в добро състояние до идването на пролетта.

1. Антифризът
Винаги проверявайте нивото на антифриза преди да тръгнете на път през зимата. Колкото и да е безопасен пътят, по който поемате, отрицателните температури могат да ви причинят много главоболия. Също така е важно да подберете антифриза според препоръките на производителя и никога да не препълвате радиатора над маркировката за максимално ниво на течността.

2. Климатикът
Климатикът трябва да бъде проверяван и използван целогодишно, за да се намира в добро работно състояние. Така няма да оставите тръбите му да корозират, фреонът му да свърши и когато го пуснете, в колата да замирише на застояло. Препоръчително за зимните условия е, преди да потеглите, да оставите климатикът да поработи в колата.

3. Акумулаторът
Без акумулатор вашият автомобил просто няма да работи. Задължително го проверете преди зимата, за да не ви постави в трудно положение някъде на пътя. Животът на един акумулатор е около 5 години. Имайте предвид, че рязката смяна в температурата влияе лошо на акумулатора, като го изтощава по-бързо. Ако вашият акумулатор е стар и вече пали трудно, помислете да го смените преди началото на зимата.

4. Спирачките
Винаги преди път проверявайте за проблеми със спирачките на автомобила. Много важно е да обърнете внимание дали се е появила ръжда, скърцания или изтърквания на дисковете на точно определени места и ако се съмнявате за нещо такова, да закарате колата си в сервиз. Износените и неработещи спирачки, в комбинация със студеното време и заледените пътища, са наистина голям проблем и причина за висок процент от пътно транспортните произшествия.

5. Зимните гуми
Много хора използват всесезонни гуми, заради удобството да не ги сменят и по-ниската цена. Имайте предвид обаче, че специализираните зимни гуми си остават най-доброто решение за заледените и заснежени улици. По-мекият материал, по-изразеният грайфер и формата на каналите им дават много по-добра стабилност и сцепление на пътя, отколкото всякакви други варианти. Грайферът трябва да е поне 2-3 милиметра, за да е сигурно, че гумата наистина е надеждна за зимата. Може да си купите употребявани зимни гуми, ако не можете да си позволите нови, но с едно наум – при тях, след износването им до определена степен, средната височина на грайфера спада до 1.6 мм, което е предпоставка за лошо сцепление с настилката.

6. Светлините
Преди започването на студения сезон проверете автомобила си за неработещи фарове или неизправни крушки. Прегледайте всички светлини на автомобила – фарове, габарити, стопове и мигачи. Добре е през зимата редовно да почиствате и при възможност – да подсушавате външната повърхност на фаровете и стоповете си преди отпътуване.

7. Маслото
Редовната проверка на маслото е задължителна, особено преди зимата. Намаленото ниво на масло в двигателя може да ви причини големи проблеми, повреда на части или най-лошото – блокирал двигател. При пълен блокаж на двигателя почти винаги той не може да бъде поправен, което означава, че ще ви трябва нов автомобил.

8. Преден и странични прозорци
Винаги е добре, освен четка с мек косъм за почистване на стъклата отвън, да притежавате и гъба за почистване и подсушаване на влагата и изпотяването им отвътре, както и бутилка с течност против замръзване. В никакъв случай не използвайте антифриз! Той силно поврежда боята и предизвиква разяждане на тънките метални части. Проверете също така работоспособността на чистачките както на предното, така и на задното си стъкло. Важно е и нагревателят на задното стъкло също да е изправен.

9. Горивото
Винаги проверявайте нивото на гориво в автомобила, а в дните с най-ниски температури – и неговото състояние. Имайте предвид, че при ниските температури през зимата някои по-некачествени и разредени горива (обикновено дизелът) се сгъстяват доста и запалването е трудно. Изправността на свещите също е от голяма важност – проверявайте ги и не тръгвайте на път с незиправни свещи или неработещи цилиндри.

Източник: aktivnipotrebiteli.bg
Снимка: fastcaruk.com