Полезни съвети      

Дървено легло или кошарка?

от sravniadm | 23.09.2013 г.

В спора кой е по-добрият вариант – дървено легло или сгъваема кошара за спане на бебето – няма еднозначен отговор. Изборът зависи от много съображения и в крайна сметка всеки родител сам решава кое е правилното решение за него и неговото дете. Кой от критериите ще наклони везните в едната или другата посока за Вас, преценете сами.

Удобството преди всичко

Комфортът и сигурността на бебето е отправната точка за избор на всички бебешки аксесоари. Майки, които са имали и кошара, и легло, споделят различни мнения. За някои кошарката се е оказала по-удобна, защото е по-мека и няма риск от нараняване на детето. Според други, обаче, дървеното легло има по-стабилна конструкция и е незаменимо по-удобно от сгъваемата кошара. Друг плюс за детската кошарка е и това, че когато проходи, след ставане от сън детето може само да излиза от нея през специалния отвор с цип, вместо да започне да плаче, ако няма никой в стаята. Избягва се и рискът да реши да прескача дървената преграда на леглото и да се нарани.

По-дълга експлоатация

В най-общия случай кошарите са предназначени за деца до 3-годишна възраст, докато леглата могат да се използват до към 6 години. Преходът от кошара към легло за дете на 3 години може да се окаже проблем.

Финансовият елемент

Ако решите да използвате кошарата като основно място за спане, е добре да инвестирате по-голяма сума – около 200-300 лв., тъй като тези от по-нисък клас, около 100-150 лв., са по-подходящи, ако се използват само при пътуване. Леглата също са в ценовия диапазон на по-високия клас кошари. Така че от финансова гледна точка няма значение кой от двата варианта ще предпочетете.
От друга страна, обаче, можете да закупите детско легло, което впоследствие се трансформира в юношеско. Това ще ви спести допълнителна инвестиция в бъдеще, когато детето порасне. Освен ако не се наложи двете ви деца да делят една стая, в която няма достатъчно място за две отделни легла и трябва да купите едно двуетажно.

Повече свобода и мобилност

Сгъваемата кошара дава повече свобода и мобилност, тъй като има колела и лесно може да бъде пренесена в съседната стая, например. В сгънато положение пък се прибира в удобен за транспортиране калъф. За хора, на които често им се налага да пътуват, това е голямо предимство, тъй като по този начин детето винаги ще спи в своето легло. Веднъж сглобени, дървените легла остават там, където са монтирани.

Източник: dete.bg
Снимка: shopix.bg