Полезни съвети      

Проточните бойлери – за и против

от sravniadm | 09.09.2013 г.

Проточният бойлер е уред, монтиран възможно най-близо до мястото, където ще се използва топлата вода. Принципът на работа на проточните бойлери е следния: при пускане на уреда, студената вода преминава през тръбите, разположени във вътрешността на бойлера и се загрява от газов или електрически елемент. В зависимост от вида нагряващ елемент, проточните бойлери се разделят на два вида : електрически и газови.

Електрическите проточни бойлери биват с отворен или затворен резервоар. Тези с отворен резервоар се наричат още проточни бойлери със свободно изтичане. При тях водосъдържателят не е под налягане, което изисква монтиране на допълнителна смесителна батерия, предлагана обикновено в комплект с проточния бойлер. Предимство на този тип проточни бойлери е, че въпреки необходимата допълнителна смесителна батерия, те се монтират лесно – директно върху съществуващите изводи за студена вода. Друго тяхно предимство е, че може да се регулира температурата на водата само с помощта на смесителната батерия. Тези бойлери са много икономични и достъпни за всеки потребител. Основен техен недостатък е, че дебита на водата, като правило е много малък и ако се наложи, не може да поддържа висока температура на водата продължително време. Друг недостатък е, че макар че пластмасовите части да са устойчиви на висока температура, те се повреждат относително лесно при по-небрежна експлоатация. Освен това, този тип проточни бойлери не могат да захранват повече от една точка.
За разлика от проточните бойлери с отворен резервоар, тези със затворен такъв, работят под налягане. По тази причина те могат да работят със стандартна или термостатична смесителна батерия. При тях регулирането на температурата и водата става по два начина – с хидравлично или с електронно регулиране.
Хидравличните регулатори включват допълнително различни степени на нагревателя, в зависимост от потребявания дебит на водата. Електрическите регулатори, от своя страна, дават възможност потребителя предварително сам да зададе желания дебит на водата. При по-сложните модели, студената вода се регулира според определената от потребителя крайна температура. Като предимство на тези проточни бойлери, може да се счита възможността да се използват, освен като водонагревател за конкретната мивка, и за захранване на цялото жилище с топла вода. Това е във възможностите на високотехнологичните, надеждни уреди с мощност между 24 kW и 27 kW. Основното предимство на този тип проточни бойлери е постоянното наличие на топла вода, при това с точно желаните температура и дебит. Друго предимство е, че въпреки мощният им нагревател, са много икономични, защото работят само, когато се използват. Освен това имат няколко вградени защити и системи за контрол на температурата и дебита на водата. Самият нагряващ елемент е защитен от прегряване и образуване на котлен камък. Недостатък са по-високите разходите за монтаж, а за по-мощните модели – по-големите разноски по експлоатацията. Освен това, за по-мощните проточни бойлери е необходима трифазна електрическа инсталация.
Вече на много места в България има изградена газопреносна мрежа. За собствениците на газови инсталации, на пазара се предлагат газови проточни бойлери, работещи на природен газ. За хората, които нямат такава инсталация у дома, си но държат да използват газ, се предлагат проточни бойлери, работещи с пропан-бутан. В зависимост от модела, проточните водонагреватели от този вид произвеждат от 5 до 10л/мин. От този показател зависи и мощността им. Другият показател за газовите проточни бойлери е температурната разлика между топлата и студената вода – най-често тя е 25°С. Предимство на тези бойлери е, че произвеждат топла вода с по-голям дебит от електрическите. Всички те задължително имат терморегулатори, вградена защита от изтичане на газ и пиезоелектрическо запалване. Като предимство на този тип бойлери, се сочи фактът, че те са най-икономични по отношение на разходи за експлоатация спрямо останалите видове проточни бойлери. Един от основните им недостатъци е необходимостта да се използват с повишено внимание, въпреки вградените защити. Друг недостатък е, че за разлика от монтажа на какъвто и да е вид електрически бойлер, монтажът на газовия проточен бойлер се извършва само от оторизиран специалист.
Като цяло, въпреки изброените недостатъци, проточните бойлери имат основното предимство да са доста по – икономични от обемните електрически бойлери, което често е решаващо при избора на бойлер.

Източник: baniastil.com
Снимка: all.bg