Полезни съвети      

Избор на ученическа раница

от sravniadm | 03.09.2013 г.

Изборът на ученическа чанта за новата учебна година е изключително важно начинание. Отговорната задача, когато децата са в по-малките класове, се пада на родителя. Той трябва да се съобрази, разбира се, с вкуса и желанията на детето, за да носи то чантата с желание. Но преди всичко трябва да мислите и затова как ще носи детето чантата, така че да не изкривява гърба или пък да се прегърбва, което е често срещано при учениците.
Няколко простички съвета, когато избирате подходящата чанта:
1. Не купувайте прекалено голяма чанта. Имайте предвид, че запълнена с учебници, тетрадки и пособия, общото тегло на чантата не бива да надхвърля 10% от теглото на детето. В обратен случай рискувате да прегърбите детето или да го изкривите до степен на състояние на сколиоза.
Децата на възраст между 6 и 8 години не бива да носят чанти, по-тежки от 3-6 килограма, а за учениците между 10 и 16 години чантата не трябва да надхвърля 6-8 килограма.
2. Съветвайте децата да следят програмата си и да носят само необходимите учебници и тетрадки за деня, за да не се претоварват.
3. За да разпределите равномерно товара на чантата, научете детето как да я подрежда. Добре е да се научи да слага по-тежките учебници на гърба на чантата, за да не увисва под тежестта й.
4. Никога не купувайте раница със само една дръжка. Това е сигурен начин да изкривите непоправимо гърба на детето. Винаги избирайте чанта с две каишки, като също е много важно детето да се научи да ги изтегля равномерно, а не едната повече, другата по-малко. Защото така има голям риск от изкривяване. Дръжките на раницата също трябва да са достатъчно широки, за да са удобни.
5. Друго важно правило при избора на чанта е да подберете такава с няколко вътрешни прегради, защото ще е по-лесно за подреждането на пособията и книгите. Така ще елиминирате варианта всичко да се разпръсне из дъното на чантата и детето да губи време в търсене на правилната тетрадка например.
Добре е също да има поне няколко външни джоба, в които да слага моливи, химикали, боички, пастели и т.н., за да не изцапа вътре в раницата учебните материали.
6. Ако имате възможност за по-скъпа раница, задължително изберете такава с въздушна система и отвори на гърба, за да не запарява. Освен това по-скъпите чанти, които са направени от здрави, плътни материали ще издържat по-дълго във времето, което от своя страна ще ви спести разхода да купувате раница през месец.

Източник: az-jenata.bg
Снимка: travelbagsandmore.net