Полезни съвети      

Правилният матрак за по-добър сън

от sravniadm | 26.08.2013 г.

Добрият матрак е гаранция за пълноценен и отморяващ сън. Съществуват различни видове матраци – пружинни, латексови, тип Сандвич.
Пружинните матраци обикновено съдържат пружинен пакет, тапицерска вложка (евентуално от кокосови влакна), дунапрен, полиестерна вата – с памучни влакна на лятната страна и вълнени за зимната, плюс жакардова дамаска.
Латексовите матраци представляват плътно ядро от латекс, обшито с капитонирана полиестерна вата с памучни влакна (лятна страна) и с вълнени влакна (зимна страна).
Матраците тип Сандвич могат да бъдат с ядро от гофриран дунапрен и тапицерска вложка от кокосови влакна, или ядро от дунапрен и латекс. И двата вида са обшити с капитонирана полиестерна вата с памучни влакна (лятна страна) и с вълнени влакна (зимна страна).
Стандартът за матрак 90 x 190 см е предимно за по-дребни хора. За да е удобен, той трябва да бъде с широчина поне един метър и дължина – височината на човек плюс 30 сантиметра. За тежки хора е необходимо да се избират по-твърди матраци. Истински комфорт на леглото се постига, когато дървената скара и матракът си пасват добре. За един анатомичен или ортопедичен матрак с пълнеж от перушина е достатъчна най-обикновена дървена скара, а за латексовите се препоръчва гъвкава решетка. И двата вида трябва да бъдат обвити с конски косъм или стригана вълна, за да поемат пълноценно потта. Използването на калъф допринася за поддържане на добра хигиена.
Не гледайте гаранцията, за да определите дали е време за нов матрак. Гаранцията не може да определи колко дълго матракът ще запази оптимални характеристиките за комфорт и издръжливост. Когато мислите за покупка на нов матрак, трябва да мислите по същия начин, по който разсъждавате, когато купувате нова кола. Най-добре е сами да опитате продуктите.

Тествайте!
Легнете на матрака – във всички различни позиции, в които спите. Ако не спите сам, пазарувайте заедно с партньора си и легнете на леглото заедно.

Размер
Проверете дали леглото е достатъчно голямо, за да се разположите удобно. Проучванията на съня са доказали, че човек се обръща между 40 и 60 пъти на нощ и трябва да има място да се обръща свободно, така че да не се събужда. Ако спите с партньор е естествено да си купите матрак с по-голям размер.

Твърдост
За да проверите дали матракът е с достатъчна твърдост, легнете по гръб и се опитайте да плъзнете ръката си под извивката на гърба. Ако матракът е твърде мек, ще срещнете трудност да си вкарате ръката; ако пък е много твърд, ще си движите свободно ръката, тъй като ще има място между извивката на гърба и матрака. Когато ръката се побира точно под извивката на гърба и матрака, тогава гръбначният стълб ще почива в естествената си S форма.

Комфорт
Матраците не трябва да са твърди като дъска, за да бъдат добри, въпреки че някои хора предпочитат по-твърда повърхност. Днес матраците се правят с модерни материали, които дават меко усещане на повърхността и същевременно предоставят опора за гърба.

Грижа
Неподходяща грижа за матрака по време на неговото използване ще скъси живота му. Прочетете внимателно брошурата, която върви заедно с матрака, за да се запознаете с изискванията на производителя за това как можете да запазите ортопедичните характеристики на матрака за максимално дълго време.

Няколко полезни съвета за добър сън:
1. Спете на удобен и стабилен матрак с основа. Трудно се спи на легло, което е твърде малко, твърде меко, много твърдо или прекалено старо.
2. Спортувайте! Спортът повишава сърдечната и дихателна активност, намалява стреса, безпокойството и безсънието. Но избягвайте да спортувате 3 часа преди лягане. Адреналинът, който тялото отделя по време на спорт, може да ви държи будни.
3. Занимавайте се с мисловни дейности. Скуката през деня може да причини безсъние.
4. Яжте балансирано. Не яжте много или тежка храна в рамките на 4 или 5 часа преди лягане. Избягвайте храна, която причинява затруднено храносмилане.
5. Не пушете! Никотинът е стимулант и прави заспиването по-трудно.
6. Намалете приема на кофеин. Избягвайте напитки като кафе, чай или безалкохолни напитки, съдържащи кофеин в рамките на 6 часа преди лягане.
7. Избягвайте алкохола. Пиенето на алкохол преди лягане може да предизвика нарушен и повърхностен сън.
8. Вземете топъл душ или вана. Топлата вода кара да чувствате отпуснати и сънливи.
9. Спазвайте определени часове за сън и ставане. Сверете своя вътрешен часовник като лягате и ставате по едно и също време всеки ден – дори през уикендите.
10. Нагласете температурата правилно. Като правило, 16 градуса по Целзий е подходяща температура за спокоен сън, докато температури над 24 градуса е по-вероятно да Ви причинят безсъние.
11. Облечете се за сън. За максимален комфорт по време на съня носете свободни дрехи направени от естествени материали, като памук, вълна или коприна.

Източник: www.aktivnipotrebiteli.bg
Снимка: sweethomefurnishings.in