Полезни съвети      

Правилният избор на играчки

от sravniadm | 14.08.2013 г.

Психолозите по цял свят потвърждават, че правилният избор на играчки в детството помага на детето в съзнателна възраст.
Играта за малчуганите не е просто развлечение, а активна и постоянна работа на мозъка, развитие на физическите сили и естествено дейност. По време на детската игра можете да узнаете, склонно ли е детето към фантазии, харесва ли му да командва, внимателно ли е или смело.

Също така, много играчки помагат на детето да намери себе си в живота. Например, играта на лекар може в бъдеще да направи от детето ви медик, спортните игри да развият влечението му към спорта и да го направят известен атлет, игрите с конструктор – строител, конструктор или архитект, играта с кукли – известен дизайнер или стилист, различните настолни развиващи игри – успешен икономист или брокер.

Всевъзможните интереси и игри на малчугана имат пряка зависимост с възрастта му. Повечето родители не предполагат какви играчки са необходими на детето им за развитието му в една или друга възраст и по принцип в магазините търсят играчки за момиче или момче на три години, а не конструктор, автомобил или настолна игра. Много важно е да се знае, че всяка детска възраст си има своите любими и необходими игри и ясни, конкретни интереси.

Как да подберем правилно играчки за определената възраст на детето?

1-4 месеца – разноцветни дрънкалки. Например, дрънкалки с пет или топчета в син, червен и зелен цвят. В тази възраст бебетата с невероятна любознателност опознават звуците и цветовете.

4-8 месеца – гумени и механични играчки. Детето в тази възраст харесва да огъва и хвърля играчките, да наблюдава движението например на танцуващи мишоци. За къпане може да получи и плуващи играчки.

1-2 годинки – играчките развиват движенията на ръцете – изграждане на пирамиди и кули, моделиране с пластелин. Играчки, които могат да се търкалят или люлеят (автомобил или кон).

2-2 ½ годинки – играчки, които могат да се носят навсякъде. Например, плюшени животни – мече, куче, коте. За момчетата са подходящи количките, а за момиченцата – куклите.

3 годинки – игри, свързани с фантазията и въображението. Момиченцата играят на продавачки или медицински сестри, а момченцата на войници или строители. Харесват им книги с ярки изображения, към които сами измислят различни истории.

4-5 годинивелосипед, тротинетка, игра с топка … всички подвижни игри. Момиченцата все така продължават да играят с кукли, а момченцата с коли.

6 години и повече – играчките трябва да развиват детето, да му носят полза и знания. Това могат да са компютърни игри, радиоуправляеми коли или самолети, билярд или боулинг, конструктори, пъзели, различни семейни настолни игри, които развиват логиката и тактическите умения. За момиченцата също е подходяща кукла Барби. Но заедно с всичко това и книги с различна тематика.

Източник: kozmetikata.com
Снимка: couriermail.com.au