Полезни съвети      

Няколко предимства на електрическия тример

от sravniadm | 30.07.2013 г.

При електрическите коси/тримери, максималната мощност на двигателя е до към 1000 W, което само по себе си означава, че нито един модел електрически тример не може да се нарече професионална машина. В сравнение с бензиновите коси, те са по-слаби, но имат своите предимства и намират място във всяка градина.

Като предимства може да споменем:
1. Те са много по-леки от моторните коси и съответно по-удобни за работа.
2. Лесни са за употреба. Не мислите за купуване на бензин, или ако тримерът е двутактов, да смесвате бензина с маслото в точното съотношение
3.  Електрическият тример е много по-тих, защото двигателят му е много по-тих от бензиновия.

За разлика от бензиновите коси, където има само горно разположен двигател, при електрическите има и долно разположени двигатели.
Твърдението че електрическите тримери с долно разположени двигатели са лоши, понеже при дъждовно време може да се намокри двигателя, са неверни.
Трябва да знаете, че независимо дали двигателят е долу или горе, при дъждовно време и мокра трева не бива да работитe! Работата на мокро е опасна! Местоположението на двигателя не се отразява на безопасността на работа. По принцип машините се проектират така, че двигателите да са максимално защитени от вода, но все пак не бива да се работи в мокро време.

Положителна черта на тримерите с ниско разположен двигател е, че те са по-добре балансирани и с тях можете с лекота да работите с една ръка. Някои модели са и с телескопична дръжка. Те имат много малки размери, лесно се съхраняват и преместват с лек автомобил. Ниско разположените двигатели са по-малки и маломощни – около и до 650 W. Тези тримери никога не са оборудвани с нож.

Електрическите тримери с горно разположен двигател са по-мощни – до 1000W и са за по-големи площи. По-голямата мощност, разбира се, е предимство. На някои такива модели може да се постави и нож за трева.

От значение е и начинът на предаване на движението от електромотора към режещата глава. При някои модели движението се предава с метален вал, при други с ремък. Валът е много по-надежден, но при малките мощности на електрическите тримери това не е чак толкова съществено. Трябва да знаете, обаче, че при моторните коси валът е задължителен.

Нито един тример не се продава с дълъг електрически кабел. Това означава, че според големината на парцела трябва да закупите удължител, което, за съжаление, ще оскъпи косвено тримера.

Някои електрически тримери имат защита на двигателя от прегряване. Защитата не е задължителна, ако спазвате дисциплина при използването на машината. Добре е на всеки 15-20 минути да оставяте тримера да изстине за около 15 минути, след което да продължите работа.

Източник: prodilar.com
Снимка: ask.com