Полезни съвети      

Как да ползваме пълноценно автоклиматикa

от sravniadm | 22.07.2013 г.

В летните жеги автоклиматикът е от голямо значение за комфортното пътуване. Подобно на битовия си събрат, обаче, той има нужда както от редовна профилактика, така и от правилна употреба. Следват няколко съвета, с които гарантирано ще оптимизирате работата на Вашия автоклиматик.

1. Преди да се пусне климатика в колата е препоръчително да се охлади въздухът в купето, като се спуснат прозорците. Така много по-бързо ще се усети приятната прохлада, идваща от климатика.
2. В градски условия включвайте климатика на максимално бързо охлаждане.
3. Когато включвате първоначално климатика в автомобила е добре да зададете максимална скорост на вентилатора и най-ниска температура. Насочете посоката на потока фронтално към пътниците.
4. След като се охлади купето и температурата стане приятна, намалете скоростта на вентилатора и сменете посоката на потока.
5. В много горещи дни, при чести спирания и отваряне на вратите е препоръчително температурата на климатика да е по-висока, за да не се претовари.
6. Сменяйте често поленовия филтър на автоклиматика, защото бързо се замърсява от натрупаните в него мъхове, плесени и бактерии. Необходимо е поне веднъж годишно да се смени, а ако колата се използва основно в градски условия, е препоръчително и по-често.
7. За да предотвратите появата на неприятни миризми от климатика Ви, можете да се възползвате от следния ни съвет: след спиране на автомобила и изключване на климатика, оставете включен вентилатора за около 2-3 минути и така тръбният път ще се прочисти от натрупалите се микроорганизми, виновни за миризмите, идващи от автоклиматика.
8. Дори и през зимата е препоръчително да се пуска автоклиматикът поне веднъж месечно, за да се смажат гумените уплътнения и да работи перфектно през лятото.
9. Според нас ключът към отличната работа на автоклиматика е редовната диагностика. Така малките проблеми се хващат навреме, преди да са станали сериозни. Инвестирайте в диагностика, за да не плащате след това за ремонти.

Източник: http://автоклиматици.org
Снимка: slautosalesinc.com