Полезни съвети      

Избор на туристическа раница

от sravniadm | 15.07.2013 г.

За всяка дейност като преход в планината, катерене, туризъм и други, за която трябва да носите повече оборудване отколкото може да съберете в джобовете си, на вас ви е нужна раница. Различните раници може да изглеждат еднакви на пръв поглед, но имат много различия във функциите.

Капак или преден панел?
Раниците с преден панел предлагат достъп до главното отделение посредством откопчаването на U-образен цип. Напълно отварящ се, панелът в предната част на раницата дава лесен и удобен достъп до съдържанието и. Такъв широк отвор позволява лесно товарене и тършуване в раницата, когато търсите нещо в нея. Ако организирането на нещата, които носите, е важно за вас, помислете за раница с отварящ се преден панел.

Раниците с отварящ се капак са като цяло по-прости като дизайн и малко по-леки от тези с отварящ се преден панел от същия капацитет. Под капака те завършват с връзки за пристягане и при тях е по-лесно да ги товарите над капацитета им, когато е нужно. Някои от раниците от този тип имат “плаващ”, т.е. удължаващ се капак, което позволява увеличаване на капацитета им. Това е полезно за катерачите например, които носят доста екипировка за катерене, но не искат да се катерят с голяма раница, след като повечето от оборудването като въже, еспадрили, каска се използват и не се носят в раницата.

Този тип раници обикновено имат и странични ленти за пристягане, които също вършат добра работа на катерачи, алпинисти и скиори. Като недостатък можем да изтъкнем затруднения достъп до съдържанието на раницата, особено когато искате да достигнете до неща, намиращи се най-отдолу.

Малка част от раниците предлагат и двата вида достъп – с капак и с откачащ се преден панел. Тази опция е много удобна.

Подходящ размер
Най-универсалният обем за повечето дейности, свързани с туризъм и спорт, е около 30 литра. Това дава достатъчно капацитет за носене на най-важните вещи плюс някои други дреболии. Размерите раници варират според предназначението им. Например една кемълбег раница може да варира от 1 до 10 литра, а раница за катерене да е от 40 до 50 литра. Ако пък често изпълнявате ролята на лидер в групата, човек, който носи допълнителен товар за другите членове на групата, за членовете на семейството ви, като децата ви например, тогава гледайте за раница с около 40 литра обем, а може и повече.

Избор на раницата според предназначението й

1. Целодневни преходи:

Подходящият обем за тази цел е около 30 литра
Странични джобове – обикновено еластични и мрежести
Отделения или джобове за съхранение на малки вещи и оборудване
Съвместимост с хидратираща система

2. Катерене и алпинизъм:

Обем от около 40 литра за носене на катерачното оборудване (въже, осигуряващо оборудване) или допълнително облекло
Раница с компактен профил за удобство при преодоляване на труден терен
Подплатен гръб или стабилизираща рамка за повече удобство при носене на тежки товари
Специализирани екстри, като опции за закачане на пикел, котки, туристически щеки
Ски туринг:

3. Компактният профил е плюс

Гръдният и кръстният колан са задължителни
Опция за закачане на ски към раницата
Място за носене на лопата и сонда

Раниците на катерене вършат много добра работа и за ски туринг. Разстоянията, които планирате да изминавате и необходимото допълнително облекло, което трябва да носите, са определящи за обема им.

4. Бягане и маратон:

Кемълбег раниците или малките технически раници с обем до 25 литра са подходящи
Ако няма вграден резервоар за вода, раницата трябва да е съвместима с хидратираща система
Това са някои насоки, според които може да изберете подходяща раница съобразена с предназначението, за което искате да я използвате.

Източник: www.ex3m.bg
Снимка: youngadventuress.com