Полезни съвети      

Как да осигурим нормално функциониране на климатика

от sravniadm | 24.06.2013 г.

В повечето случаи, след закупуването и монтажа на климатика, той започва да се използва като всяка друга домакинска електроника, на принципа „Нека работи, докато се счупи“. При LCD телевизора или прахосмукачката, този принцип оправдава средствата. До появата на първия проблем може да отнеме повече от една година (качествените марки техника може да работят добре без специална поддръжка и ремонт около 4-6 години, а понякога и повече). Точно поради тази причина, използването на климатика, без да са положени нужните грижи, може да доведе до сериозни повреди след 1-2 години от инсталирането му.

Ако искате да нямате проблеми с работата на Вашият климатик (издържащ средно от 7 до 12 години в зависимост от класа му), от съществено значение е да се спазват изискванията за експлоатация и поддръжка, предоставени от производителя (вносителя).

Почистване на филтрите на вътрешното тяло

Тези филтри представляват ситна мрежа и се намират под предния панел (капак), откъдето се засмуква въздух.
Те са предназначени за задържане на прах и плесени, защитават не само хората в помещението, но и топлообменника на вътрешното тяло.
За почистване на филтрите е достатъчно да ги измиете с топла вода. Специалистите препоръчват това да се прави на всеки 2-3 седмици. Свалянето и почистването им е по-лесно дори и от почистване на филтър за прахосмукачка. В инструкциите за употреба винаги е посочено как да го направите. Ако въздухът съдържа голямо количество прах и/или тютюнев дим, те трябва да се измиват по-често.
Ако филтрите не са почиствани дълго време, движението на въздуха запушва топлообменника (радиатора) на вътрешното тяло, а оттам и въздуха в помещението ще е с неприятна миризма. Също така мръсните филтри намаляват ефективността на климатика. В този случай се нарушава работата на хладилната система, която може да доведе до запушване на медните тръби. При изключване на климатика студеният въздух започва да отделя конденз, и от вътрешното тяло на климатика ще капе вода – системата се запушва! Ако филтрите не са почиствани дълго време, налично е състояние на силно запушена система, по серпентините на топлообменниците се натрупва твърд слой. В подобни случаи отстраняването на този слой, както и отпушването на системата се извършва от специалист, с помощта на силни почистващи химикали.

Почистване на вътрешния топлообменник на климатика

Най-малко веднъж годишно, почиствайте топлообменника на вътрешното тяло.
За да направите това:
1. Отворете предната решетка на вътрешното тяло.
2. Свалете и измийте въздушните филтри – 2 бр.
3. С помощта на прахосмукачка или четка с дълъг косъм, внимателно почистете краищата на топлообменника (обърнете внимание, че всички подгънати ребра на серпентината, водят до намаляване на ефективността на климатика).

Почистване на външното тяло

Веднъж годишно (най-добре през пролетта) трябва да се почиства външното тяло на климатика, както и да се проверят всичките му режими на работа. Това ще осигури надеждната работа на Вашия климатик за всички сезони. Препоръчваме Ви за тази дейност да се обърнете към оторизиран сервизен център.

Течове на фреон

Честа причина, за да не работи климатика е пробив на системата, теч на фреон. Ако не се провери и контролира задължителното количество на фреон в системата, ще има сериозни последствия за климатика. Значението на фреона в системата е да охлажда компресора на климатика. Ако стойностите му са под допустимия минимум е възможно прегряване и затягане на компресора. Цената за нов компресор, заедно с подмяната му, може да Ви струва около половината от цената на нов климатик. За откриване на пробив в системата не е задължително да са налице специални съоръжения. Първите признаци на намаляване на фреона са образуването на капки роса или заскрежаване на съединителните части на външното тяло (това е мястото, където се свързват медните тръби), както и недостатъчно охлаждане на въздуха в стаята. В случай на такива симптоми, трябва да изключите климатика, и да се обърнете към сервиз за отстраняване на проблема.

Източник: technika.bg
С
нимка: energy.gov