Полезни съвети      

Сигурност за всеки

от sravniadm | 03.06.2013 г.

В момента пазарът на камери за видеонаблюдение е пренаситен. Предлагат много и различни продукти и често ни е трудно да изберем точният модел за нашият магазин, офис или дом. Ето защо, ще изложим накратко критериите, на които трябва да отговаря една камера.

1. Едно от най-важните условия е камерата да има добра матрица (обикновено Sony 1/3 или 1/4). Колкото е по-голяма матрицата, толкова и количеството информация е по-голямо,  затова вече по-рядко се използват матрици 1/4, но все пак всичко е в зависимост от цената.
2. Да има голям брой ТВ линии, както следва: 420, 480, 520, 580, 600 и т.н.. Тук нещата са значителни, когато стане въпрос за система от DVR, монитор и CCD камери. Ако се налага локално наблюдение с квадратор и за монитор се използва телевизор, то оптималното ниво на кадрите би могло да е най-много 480 ТВ линии, понеже оттам нагоре разликата от броя на кадрите ще е неефективна .
3. Да има висока светочувствителност.  Обикновено под 0.5 лукса се счита за добра, което я прави много фоточувствителна през нощта, когато количеството светлина е значително по-малко.
4. Да има ниско ниво на шума.Шумът е параметър, който се влияе от количеството светлина и контрастът на отделните предмети на картината, или дълбочината на рязкост.
5. Да има автоматична бленда. Шлюзът за контрол на количеството възприета светлина за единица време е фактор за качествена и стабилна фокусировка в едно и също време от кадъра на видеото и е в зависима от бързината и обхвата на блендата (f1/2-f22).
6. Да има AGC, АРУ. В моменти на промяна интензитетът на светлината се променя и ако камерата не притежава AGC контрол, ще бъде заслепена от периферната светлина и няма да има дълбочина на рязкост на картината.
7. Да има инфрачервена подсветка. Това е задължителна опция при монтаж на открито, или в помещения със слабо или никакво осветление. Инфрачервените прожектори, вградени в камерите, имат възможност за осветление обикновено до 20-30 метра. При разстояния, по големи от тези, се налага използването на прожектори с по-голяма мощност, монтирани в непосредствена близост до камерата.
8. Стане ли въпрос за външен монтаж, задължително условие е камерата да има висока влагоиздръжливост (обикновено IP66), при която ще бъде максимално защитена от метеорологичните условия, които не са никак маловажни, особено за скъпите камери.
9. Други допълнителни характеристики са DSP, SSNR 3D шумов филтър, Highlight, които допълват и дават значителни предимства, но не може да се каже, че са от първостепенно значение.

Неизбежен е въпросът : Колко струва една камера? Отговорът е, че всяка една от изброените по горе характеристики може да вдигне многократно цената на обикновената камера.Понякога, погледнато цялостно, системата за видеонаблюдение с видеорекордер не е най-доброто решение, ако се изисква една камера за един обект, която има за цел да следи общият трафик на хора, коли и др. Също така, голяма част от цената на една надеждна система за наблюдение е качественото окабеляване, което при мрежовите камери е значително по-малко.

Източник: videolost.com