Полезни съвети      

Хамакът – преносимият релакс

от sravniadm | 27.05.2013 г.

Хамакът е класика за летните дни, той е начин да се отпуснем, да направим почивката си по-приятна и да постигнем едно своеобразно откъсване от околния свят. Да легнеш в хамака е забавно, просто и лесно. Носим го с нас на морето и в планината, защото знаем, че да си легнеш в хамака е свръх удоволствие.

Как закрепим хамака?

Това е лесно, но все пак е добре да вържете хамака здраво. Макар да няма страшно, защото дори и да не го вържете толкова добре, ще се строполите, но не от високо.
Единият вариант е да вържете хамака, така че да можете да седнете в него като в стол, напряко, на късата част. Така ще ви е удобен при ставане и сядане.
Другият вариант е при връзване на хамака да го опънете, така че да е почти изпънат. По този начин, като си легнете в него, ще сте по-високо над земята.
Всъщност, можете да вържете хамака както намерите за добре и да му се наслаждавате, като експериментирате и намерите най-добрия за Вас вариант.
Нормалното разстояние за опъване на хамака е 3-3,5 метра. Това разстояние зависи и от конкретния модел на хамака. Ако разстоянието е по-голямо, можете да направите халки от въже, за да го компенсирате. Ако пък трябва да опънете хамака на по-късо разстояние, тогава можете с въжетата на самия хамак и ухото на хамака да обгърнете дървото и да закрепите хамака сам за себе си с карабинери.

Хамакът е чудесен, когато е добре закрепен. Ако ползвате карабинери за закрепването на хамака, то тогава можете да вържете въжета около стволовете на двете дървета, като халки от въже, така че халките от въже да се закрепят на здрав клон и да не могат да се свличат надолу по ствола. Когато връзвате въжето, направете добър, здрав възел, защото въжените халки могат да не се свалят от дървото, а да останат там за следващо ползване. Двата карабинера с достатъчно голямо ухо (Ф10 или Ф12) слагате на ушите на хамака и после закачате хамака с карабинерите за въжените халки. Когато го сваляте, откачате карабинерите от въжето, въжето си остава на дървото, а карабинерите остават да висят на ухото на хамака. Така сваляте хамака бързо и лесно, при дъжд или ако трябва бързо да си тръгнете. При ползването на хамака, от тежестта възлите на въжето често се затягат много и е почти невъзможно да се отвържат. С карабинерите преодолявате този проблем.

Предупреждения

1. Бъдете много внимателни при работата с карабинерите, внимавайте да не се прищипете защото е много болезнено. Карабинерите са строителни крепежни елементи и към тях трябва да се подхожда като такива.
2. Падането от хамак не е рядкост и може да бъде много неприятно. Внимавайте и какво има под хамака, за да знаете върху какво ще паднете, ако все пак това се случи. Проверявайте често въжетата или лентите за износване.
3. Задължително проверявайте дали добре сте закрепили хамака с въжетата, лентите и карабинерите. Преди да седнете в хамака, опънете силно лентата или въжето, да се уверите дали правилно и здраво сте ги поставили. Проверката става с внимателно първо сядане в хамака.
4. Проверявайте периодично въжетата за износване.

Източник: hamacite.com