Полезни съвети      

Подходящ климатик за всяко помещение

от sravniadm | 20.05.2013 г.

Времето става все по-горещо и съвсем скоро всички или ще използват климатици ежедневно, или ще се замислят сериозно за осигуряването на такива за своето семейство или служители. Често обаче, един неправилно подбран климатик или не успява да охлади цялото помещение, или не работи точно когато ни трябва, или е поставен на места, където причинява повече вреда на работещите, отколкото ползи.

Мощност на климатика
Мощността се избира на основата на изчисления, а не според нашето желание. Компромис с цел спестяване на пари при покупката е допустим в рамките до 10%, но бъдете сигурни, че няма да имате пълна функционалност, точно когато ви е най-нужна и рано или късно разликата в цената ще рефлектира като увеличена сметка за ток.

Видове климатици

Мобилен тип
Това е единственият тип, които се установява като обикновен електродомакински уред. Съществен недостатък на този тип е, че трябва да се монтира въздуховод за горещия въздух навън, най-често през отворен прозорец или през специално направен за целта отвор в стената. Не на последно място стои високата му цена, съпоставима с тази на сплит системите.

Сплит
Има две тела – вътрешно и външно, съединени с кабели и медни тръби, по които тече работния газ. Тази конструкция позволява шумната част (компресорът) да бъде изнесена извън помещението. Вътрешното тяло може да се монтира на произволно място в офиса или в апартамента. Всички сплитове са с дистанционно управление и дисплей, може да се задава температура на помещението с точност до 1-2 градуса. Имат таймер и различни автоматични режими на работа, регулиране въздушния поток, няколко скорости на вентилатора, прахоулавящи филтри и др. Недостатък е изискването на квалифициран монтажен екип, който реализира монтажа и да прави периодична профилактика.

Мултисплит системи
Явяват се като разновидност на простия сплит. На едно външно тяло се включват две или
повече вътрешни тела. При това вътрешните тела могат да бъдат както различни мощности, така и различни типове. Богатия набор от различни типове вътрешни тела е преимущество на сплит и мултисплит системите: стенни, канални, касетни, подтаванни и колонни.

Стенен тип
Най-разпространен и най-достъпен като цена. Има мощност от 2 до 7kW и е подходящ за помещения до 70-80 кв.м. Вътрешното тяло се разполага под тавана на стената над прозореца, а външното тяло – под перваза на прозореца. Такова разположение е оптимално и рядко пъти тръбния път надхвърля 4 м.

Канален климатик
Обикновено се монтира там където има окачени тавани и разпределението на хладния въздух става по термоизолирани въздуховоди, скрити изцяло над тавана. Благодарение на това може да охлажда няколко помещения. Мощността е 12-252 kW и спокойно може да охлажда 5-6 стаен апартамент. Голямо преимущество е възможността за вентилация на помещенията.

Касетъчен тип
И при него е необходим окачен таван. Разпределението на въздуха става във вътрешното тяло което е със стандартен размер на панела 60 на 60 см и обикновено има колектори в четирите посоки, което осигурява по-равномерно и по-бързо охлаждане на целия обем на големи помещения с помощта на няколко малки по мощност климатика, а не с един голям канален.

Подтаванен тип
Ако помещението няма окачен таван и не е възможно да се монтират въздуховоди, се предлага подтавaнен климатик. Вътрешното му тяло е с малка височина (15–25 см) и се монтира непосредствено на тавана, потокът на въздуха се контролира в четирите посоки и се използва за охлаждане на помещения със сложна форма без окачен таван.

Колонен климатик
Това са климатици с голяма мощност за места, където трябва голямо охлаждане и няма изискан интериор. По размер прилича на хладилник и създава доста силен напор на въздуха. Не се препоръчва да има хора в непосредствена близост.

Правилно местоположение на климатика

Внимание: Не стойте на прякото въздействие на студения въздух! Можете сериозно да настинете и да увредите здравето си. Когато навън е много горещо, а човек се е изпотил и едва диша, му се иска да намери прохлада и облекчение от горещините. Големият дебит на въздуха и студа могат много бързо да охладят тялото и да доведат до резки промени в човешката температура и до състояния, които не се понасят лесно от всеки. В началото човек се чувства добре, но последствията никак не са за препоръчване.

Източник: otgovori.info