Полезни съвети      

Подслон сред природата

от sravniadm | 13.05.2013 г.

В наши дни изборът на палатки е огромен. На пазара се предлагат стотици видове палатки с различни големини, форми, материи и разбира се цени. Може би вече сте изпадали в ситуацията да се чудите как точно да изберете правилната палатка за Вас. Има няколко основни съвета, с които е добре да се съобразите, ако искате да направите наистина добър избор.

1. Изберете палатка, която да отговаря на големината на тялото Ви. Ако е прекалено къса, може да направи вечерта Ви наистина дискомфортна. От друга страна, не трябва да е прекалено широка, тъй като това означава да губите топлината, която тялото Ви излъчва, прекалено бързо. Съобразете се с това дали само Вие ще спите в нея, или ще бъдете повече хора. Изборът в големината на палатката е изцяло Ваш, но вземете тези препоръки под внимание и няма да сгрешите.

2. Вторият доста важен момент е нейната тежест и дали тя ще бъде лесна за пренасяне, особено ако сте решили да къмпингувате сами. Ако е прекалено тежка, може да се окаже, че не е толкова лесно да я носите заедно с всички други неща, които сте решили да вземете. Ако сте тръгнали повече хора, можете лесно да разпределите елементите и съответно тежестта й на хората от групата.

3. Водоустойчивост е третото важно качество, което е добре да потърсите. Често се случва да се появи буря, дори когато в прогнозата не пише за такава. Точно поради тази причина, препоръката ни е палатката Ви да бъде водоустойчива, защото по този начин ще си спестите много възможни проблеми. Когато търсите водоустойчива палатка, двупластовите са добро решение цена-качество.

4. Изберете рейки от фибростъкло. По-леки са и по-лесни за пренасяне, правят палатката компактна, а в същото време са изключително здрави.

5. Съобразете се с терена, на който ще бъде разпъната и дали ще е добре разположена, можете да се подсигурите с вида на клиновете. Има различни клинове, които дават различна стабилност за различните видове терен:
– T образните са сигурни при пясък, меки настилки и сняг;
– V образните са за твърд терен и скала.
Ако не сте сигурни точно на какъв терен ще се наложи да разположите палатката си, най-добре вземете и от двата вида.

Въоръжени с тези съвети, Вие сте готови да потърсите Вашият изкуствен подслон за дивото. Успех!

Източник: survival-tips.info