Полезни съвети      

Здравословни напитки всеки ден

от sravniadm | 07.05.2013 г.

Здравословното хранене отдавна не е мода, а начин на живот и необходимост. То започва с приемането на храни и напитки, които запазват максимално ценните вещества на продуктите.
Когато избирате сокоизтисквачка, първо си задайте въпроса за какви продукти искате да я ползвате. Дали обичате само фреш от цитрусови плодове, или искате да правите пресни сокове от голяма гама плодове, зеленчуци и билки. Много важно е колко плодове искате да изцеждате – от това зависи с какъв капацитет трябва да е сокоизтисквачката. Лесно ли се чисти е третият въпрос, който трябва да проучите преди покупка.

Как да приготвя фреш, без да губя много време?
Ако искате да започнете деня с чаша сок от пресни плодове, но разполагате с малко време, най-добре се ориентирайте към цитрусова преса. Тя работи само с портокали, мандарини, лимони и грейпфрут, нарязани наполовина. С цитрусова преса ще получите за секунди свежа, здравословна напитка, без да губите време за обелване на продуктите и за измиване на машината от досадните отпадъци.
Добре е пресата да има приставка, която притиска плода върху конуса за изстискване. Така по-удобно и безопасно ще направите сок. За пълно използване на плодовете е добре конусът да има режим „реверс“ – въртене в различни посоки. Това е много полезна функция, тъй като цитрусовите плодове имат различен диаметър.

Как да приготвя коктейли от различни пресни плодове и зеленчуци?
За да приготвяте фреш от различни по консистенция плодове и зеленчуци, трябва да се насочите към универсална сокоизтисквачка с центрофуга. Тези уреди имат повече функции от пресата и обикновено са по-обемни. Сокът се получава чрез центрофугиране и отделяне на пулпата в сепаратор.
Сепараторът може да бъде два вида – цилиндричен и конусовиден. Цилиндричият сепаратор успява да усвои поне 90% от сока на продукта, но не отвежда автоматично отпадъците в специално отделение. Тези модели са предназначени или за по-малко количество пресен сок, или изискват по-често почистване на машината преди следващата порция фреш. Ако сепараторът е с форма на конус, остатъците автоматично попадат в специален контейнер. В този случай обаче не се усвоява толкова сок, колкото при цилиндричния сепаратор.
Важен показател е мощността. Тя може да варира от 250 до 1000 Вт. Колкото по-висока е скоростта на работа на уреда, толкова повече пулпа попада в готовия сок. Така може да контролирате гъстотата на напитката. Широко застъпено е мнението, че при по-висока скорост, продуктите се нагряват повече и още преди сокът да е в чашата, вече са унищожени някои от полезните му вещества – ензими, антиоксиданти, витамини.
Не толкова решаващ е изборът на уред с контейнер за готовия сок или сокоизтисквачка, която излива напитката в чаша. Това зависи най-вече от големината на машината, която можете да вместите в кухнята.

Източник: www.azola.bg