Полезни съвети      

Фактори при избор на сглобяем басейн

от sravniadm | 29.04.2013 г.

Мечтали ли сте за голяма къща с басейн, ако може – с палми около него? А ако сте виждали жилищата на състезателите от „Формула 1” в Монако, сигурно няма да имате нищо против да живеете в един такъв жилищен блок с басейн на покрива. Прекрасно е да се излегнеш под лъчите на яркото слънце, да поплуваш, когато решиш да се разхладиш, без деца да скачат на главата ти, както се случва на обществените плажове. Дали е скъпо да притежаваш собствен басейн? Може би не толкова, ако можеш да си позволиш да изградиш къща. Когато става въпрос за пари, много важно е и да знаете колко ще ви струва поддръжката. Повечето компании, предлагащи басейни, не се ангажират с конкретна цена, като заявяват – всичко е индивидуално. Цената се определя след проектиране, избор на материали, проучване.

Сглобяеми басейни

Те са по-евтини, но основното им предимство е не цената, а възможността да бъдат сглобявани от купувача. Трябва да съдържат подробни инструкции и технически характеристики на български език. Първото, което трябва да направите, е да подготвите терена, в който ще вграждате басейна, като го изравните с мотика и лопата. За изграждането ще са ви необходими дървени колчета, плоска дъска и канап. Монтажът на басейна трябва да стане в слънчев и безветрен ден, за да не пречи вятърът на правилното разполагане на фолиото. При избора на точното място за монтаж е важно теренът да е максимално равен, да е с подходящите размери и да е в близост до водоизточника, който ще използвате за снабдяването на басейна с вода. Обърнете внимание дали има добро водооттичане, или някъде се задържа вода. Не монтирайте басейна върху твърди повърхности като асфалт, чакъл, външни настилки, или върху подземни съоръжения – канализация, септични ями и др. Задължително проверете внимателно терена за наличие на корени на плевелни или други големи растения, които биха могли да увредят фолиото след време. Ако откриете множество такива, е добре след отстраняването им да третирате мястото с препарат против плевели. Ако възнамерявате да монтирате допълнителни аксесоари, помпи, филтри или други ел. уреди в близост до терена, трябва да имате енергоизточник на разстояние не по малко от 3,5 м от разположението на басейна.

Басейни от благородна стомана

Те са смятани за най-доброто решение за басейн на покрива. Конструкцията от благородна стомана е изключително лека, защото няма нужда от бетоново корито и е херметически затворена, без никаква фуга, което пък е сигурна гаранция срещу непредвидени течове. Басейните от благородна стомана, изградени върху покривите на високите сгради, заради тежестта си са и с доказано противоземетръсно въздействие. Сред безспорните предимства на благородната стомана е и естетическата визия на материала, който е в състояние да реализира всяко архитектурно решение и успешно да се включи както в стилистиката на най-разнообразни типове сгради, така и в най-самобитния екстериор.

basein2Басейнът може да бъде с всякаква форма според предпочитанията ви: квадратен, кръгъл, сърцевиден, като роял, китара и т.н. Изборът зависи от вкуса ви, но имайте предвид някои особености. Кръглите басейни са по-лесни и бързи за монтаж от останалите. Когато избирате басейн, помислете и за филтрацията му. Съобразете размера на басейна с дворната площ, с която разполагате. Обърнете предварително внимание на капацитета на басейна и го сравнете с водоизточника, с който разполагате.

За какво още трябва да помислите?

Запознайте се добре с техническите характеристики на облицовката, филтърната система, стълбището, конструкцията, дъното. Облицовката може да бъде тюркоаз. Така тя прави вашия басейн кътче от бреговете на Южните морета. Перфектната имитация на керамичните мозаечни плочки създава илюзия за по-голяма дълбочина. Пясъкът създава усещането за фин пясъчен плаж. Мраморът придава сапфиреносин оттенък на водата в басейна.

В зависимост от предназначението на вашия басейн (дали ще спортувате в него, или ще го използвате по-рядко със семейството си), той може да има различно дъно. Направете своя избор между равно или вдлъбнато дъно с по-голяма дълбочина или плитък басейн за вашите деца. Равното дъно е подходящо за басейни, използвани предимно от деца. Вдлъбнатото е за цялото семейство. То предлага задоволителна дълбочина с полегат наклон по периферията. Комбинирано дъно отговаря на всякакви изисквания. Комбинацията от вдлъбната и дълбока част с равно дъно дава възможност и за скачане от периферията. Дълбоко дъно е идеалният избор за любителите на скокове от трамплин.

Източник: www.1kam1.com