Полезни съвети      

Блендер или пасатор?

от sravniadm | 01.04.2013 г.

Много домакини избират за кухните си кухненски робот. Това е удобен уред, който може да се справи с много задачи, но като всеки друг си има и своите недостатъци. Кухненският робот заема много място, а не е тайна, че обикновено свободното място в кухнята е крайно недостатъчно. Затова доста често кухненският робот стои разглобен в някой шкаф, за всяко използване е необходимо да се извади и сглоби, а след употреба разглоби, измие, изсуши и прибере. За много дейности по-практични се оказват блендерите и пасаторите.

Видове блендери
Трябва да се замислим за какво ще използваме блендера. Ако, например, в кухнята си най-често се занимавате със смилане на сухари, лук, кашкавал, месо, пасирате супи, сосове, майонези, то тогава най-подходящ е подвижният блендер – пасаторът. Ако обаче имате нужда от уред, които да смесва съставките на различни коктейли, имате нужда от стационарен блендер.

Стационарен блендер
Не е рядкост стационарният блендер да бъде наричан шейкър, защото често се използва за смесване на коктейли. Когато става дума за шейкър, някои хора си представят нещо, в което се сипват всички компоненти за коктейла и с помощта на прости движения на ръцете и тялото всичко се смесва. Стационарният блендер има един голям плюс в сравнение с пасатора: няма нужда да се държи в ръце, а само се натиска копчето и той сам работи. Често стационарният блендер е по-евтин от пасатора и притежава функция за самопочистване. Тази функция е проста и удобна и ще предпази ръцете ви от порязване. За да се измие блендерът е необходимо само да се налее не много гореща вода и да се включи уредът за известно време. Бързо и удобно.

Важна особеност на стационарните блендери е от какво е направена каната им. Възможни са вариантите стъкло и пластмаса, като и двата варианта си имат плюсове и минуси. Стъклената кана не потъмнява и не поема миризми, но ако се счупи, ще бъде много трудно да я замените. Пластмасовите кани не се чупят, а и блендерите с такива кани са по-евтини, но недостатъкът им е, че с времето може да потъмнеят. Освен това, не се препоръчва в блендер с пластмасова кана да се наливат горещи течности и продукти. Но в някои нови модели каните са произведени от специална пластмаса, която не потъмнява и не попива миризми. Също така, преди покупката трябва да се помисли и за обема на каната, който е необходим за семейството ви. Най-често се продават модели с обем на каната от 400-500 мл до 2 л. Но действителният обем е малко по-малък, защото каната не може да се пълни догоре. За да получите действителния обем, извадете от обема 200мл.

Третата характеристика е мощността. Колкото е по-мощен блендерът, толкова по-бързо ще се справи с поставената задача. Препоръчваният диапазон на мощност е 300-600 вата, тогава ще можете да направите млечен коктейл (като смесите мляко, сладолед и сироп) за 15-20 сек.

Пасатор
Пасаторът има метален или пластмасов накрайник с ножове, който се поставя в съда със съставките, които ще се разбъркват. Той е незаменим за приготвянето на детски пюрета и каши и е много удобен, когато обема на работата, която трябва да свършите, не е голям. Пасаторът заема малко място и може да се използва в различни съдове, но също си има и недостатъци. Докато го използвате, трябва постоянно да го държите с ръка и при по-продължителна употреба може да се изморите. Важна характеристика на пасатора се явява накрайникът. Ако накрайникът е пластмасов, пасаторът е по-евтин, но не може да се използва с горещи продукти. За тази цел е необходим пасатор с метален накрайник. Не трябва да се забравя и мощността – колкото е по-мощен, толкова по-бързо ще се справи със задачите и толкова по-малко ще се изморят ръцете ви. Важни са също и скоростите на пасатора: колкото повече са, толкова по-удобно ще бъде да се избере оптималната скорост за определен продукт, но и толкова по-висока ще е цената на уреда. В комплект с пасатора могат да се продават и различни накрайници, например за разбиване на яйца.

Източник: daznaeshkak.com