Полезни съвети      

Фритюрникът и неговата употреба

от sravniadm | 05.03.2013 г.

Фритюрниците могат да бъдат електрически или газови. Корпусите им обикновено са направени от пластмаса или неръждаема стомана.
Най-често фритюрникът се ползва за пържене на картофи – над 60% от случаите.  Други храни, които пържим обикновено, са пиле, риба, зеленчуци, понички, толумбички.

Видове фритюрници
1. Електрически – тези фритюрници обикновено имат кръгла форма с пластмасов или метален корпус. На дъното на фритюрника е монтиран нагревател с различна мощност според предназначението му. Когато фритюрникът е за домашно ползване, обикновено обема на мазнината е до 2 литра,а кошницата му събира килограм картофи. При фритюрниците за професионално ползване обема мазнина може да стигне и до 10 литра.
2. Газови – тези фритюрници се ползват предимно от ресторанти, заведения за бързо хранене, мобилни кухни, както и от кемперистите. Разликата при тях е, че загряването на мазнината е чрез газова горелка.
3. Под налягане – този вид  фритюрник е херметически, парата от продукта увеличава налягането във вътрешността на фритюрника.  Налягането повишава температурата с 3 градуса по Фаренхайт на всеки килограм. Обикновено тяхното предназначение е за производствени нужди. Поради принципа си на работа, те могат да работят при по-ниски температури.
4. Специализирани – Някои фритюрници предлагат компютризирани устройства за контрол на температурата и времето, автоматични подвижни кошници и избор от вградени филтър системи. Някои от тях сме виждали при продажбата на казанлъшки понички, но те могат да служат и за пържене на риба или пилета.

Поддръжка
Можете да удължите живота на вашия фритюрник чрез почистване и филтриране на мазнината  по-често.  Използвайте комплект за тест, за да определи кога да смените мазнината.
1.  Премахнете  натрупаните отпадъци от фритюрника. Утайките от мазнината трябва да бъдат филтрирани периодично, защото намаляват  енергийната ефективност на фритюрника.
2.  Почистете старателно вътрешността на казанчето.
3.  Проверявайте често филтъра за мазнините, който е монтиран в капака и го почиствайте.
4.  Мийте казанчето с горещ алкален разтвор, когато е необходимо.
5.  Почиствайте нагревателния елемент често.  Натрупаната  мазнина  върху него забавя нагряването на мазнината и прави фритюрника по-неефективен.
6. Проверявайте температурата. Използвайте надежден термометър, за да проверявате температурата на фритюрника периодично.  Ако температурата значително се различава от настройката, която сте задали чрез термостата, ще можете да я коригирате и това ви спести енергия, както и ще  подобри качеството на  приготвяната храна.
Не е необходимо да загрявате фритюрника повече, отколкото е необходимо. Обикновено от 6 до 15 минути са достатъчни. Когато подгряваме фритюрника прекалено дълго, разходите за енергия се увеличават. Не включвайте фритюрника на най-силната степен на загряване, бързото първоначално загряване на фритюрника може да доведе до прегряване и до загуба на енергия .

Съвети:
1. Стопете мазнините напълно, за да я  доведат до подходяща температура преди пържене, и да спестите от изпаренията  и постигането на по-добри резултати. Температури между 325°F до 335°F са идеални за повечето видове пържени храни.
2. Когато мазнината пуши, обикновено това означава, че температурата е прекалено висока.
3. Филтрирането на  мазнината редовно е от голямо значение, за да избегнете смесването на различни аромати.
4. Преди пържене, отстранете влагата от пресните хранителни продукти, доколкото е възможно.
5. Настройте термостата на желаната от вас температура и ограничете времето на подгряване от 5 до 10 минути.
6. Да не се допуска температурата да надвишава 375°F.
7. При използване на няколко фритюрници, изключете тези, които не ползвате в момента.

Безопасност
1. Горещо олио или мазнина се гасят, като поставите капак над казанчето, за да задушите огъня.
2. Не препълвайте фритюрника с излишни  количества замразени картофи. Препълването води до много пръски и завиране на горещата мазнина.
3. Не местете нагорещени съдове, изчакайте, докато изстинат достатъчно!

Източник: http://fritjurnik.wordpress.com/