Полезни съвети      

Изкуството да овладеем топлината

от sravniadm | 25.02.2013 г.

Най-важното предназначение на камината е да топли дома през студените месеци. От съществено значение е и факта, че една камина създава уют, романтика и е много привлекателна част от интериора на дома. С няколко дръвца жилището Ви ще бъде топло за дълго време, а благодарение на въздуховодите, вече можете да отоплявате не само едно, а няколко помещения.

1. Вече има много технически усъвършенствания и голямо разнообразие в моделите горивни камери и камини, и за да бъдете улеснени в избора на подходящата за Вашия дом камина, можете да ги сравните чрез КПД – коефициент на полезно действие. КПД определя доколко ефективно топли камината, това е съотношението на количеството топлина, отдадена в помещението, сравнена с топлината, която би се получила при пълното изгаряне на горивото. Затова КПД е един от най-важните фактори за размера на месечните Ви сметки за отопление.

2. Друга, не по-малко важна характеристика за ефективността на камината е добрата тяга. Това е степента на разреждане на въздуха в димоходната тръба. Колкото по-висока е температурата на газовете, толкова по-голяма е тягата, а топлината „излита през комина”. Тягата не трябва да бъде прекалено голяма, за да не излиза топлината прекалено бързо. Така дървесината ще изгаря прекалено бързо, без помещението да бъде добре затоплено. В случай, че тягата е ниска, ефективността също е ниска, дървата димят, вместо да горят, а топлината не е достатъчна, за да затопли стаята. Затова, златната среда е най-добрият вариант. За подобрение на тягата се увеличава димоходната тръба. Други фактори, които влияят на тягата са напречното сечение на димохода и гладкостта на вътрешната му повърхност.

3. При избора на размер на камина общоприето е правилото, че лицевата площ на самата камина трябва да бъде приблизително 1/50 от площта на отопляваното помещение. Когато камината е по-голяма, но не е запалена, в по-студените и ветровити дни тя ще изпълнява функцията на вентилационна система и ще изсмуква топлината навън. И обратно – ако помещението, което топлите, е голямо, а камината Ви е малка, тя ще служи само за украса на дома.

4. Коминът, или т.нар. димоходна тръба, също има връзка с оптималната стойност на КПД. Обемът на огнището на камината трябва да съответства на топлообменните повърхности на димохода. Ако огнището е недостатъчно, топлината ще напуска димоходната тръба без да бъде напълно оползотворена, защото пътят на топлите изходящи газове от горивната камера до атмосферата ще бъде твърде къс. В обратния случай – когато площта на топлообменните повърхности на комина е по-голяма от необходимото, температурата на изходящите газове ще бъде ниска. При прекалено ниска температура на димните газове се образува кондензат в димохода, което може да доведе до разрушаване на комина.
Откритите камини са идеалният интериорен детайл според естетите. Но колкото и да са красиви, те не топлят достатъчно, и ако Вие решите да си направите такъв тип камина, ще трябва да ползвате и други източници на топлина, за да не се увивате с няколко одеала. КПД на тези камини не е никак висок – от 5 до 15 %. Те са елегантни и създават уют, но през зимата едва ли ще можете да разчитате на тях за отоплението на дома Ви. Ниската ефективност на този тип камини се крие в процеса на изгаряне на дървата в тях. Огнището е открито и по този начин в него навлиза много по-голямо количество въздух, отколкото е необходим за оптимално изгаряне на дървата. Температурата на газовете е значително по-ниска от оптималната, тягата също е недостатъчна. Този проблем се преодолява с изграждане на прав димоход. Той работи като помпа, която изтегля почти цялата топлина извън помещението. Само незначителна част от топлината се разпростира през стените на камината към помещението. Топлината, която излъчват пламъците е различна – тя се нарича лъчиста. Тази топлина ни загрява само отпред, а гърбът ни остава незатоплен.

5. С годините камините се подобряват и усъвършенстват с цел огънят да бъде опитомен, да създава уют и красота в домовете ни. Това става по-лесно с помощта на горивните камери. При тях огнището е затворено с вратичка и устойчиво на високи температури стъкло, което ни позволява да се радваме на игривите пламъчета. Топлината се задържа по-дълго, благодарение на корпуса на горивната камера. Коефициентът на полезно действие е над 50%. Предлагат се и камери с КПД от 75%. При тези затворени камини с много по-малки количества дърва се произвежда и задържа доста повече топлина. По-високият КПД се дължи на два основни фактора – количеството на кислорода, който постъпва в огнището на камината, и обема на горещия въздух, попадащ в комина.
Затворените камини разполагат със системи за подаване на точно необходимото количество въздух в огнището на горивната камера, на което се дължи по високата им ефективност. По този начин дървесината изгаря напълно и има много по-голяма тяга на камината. Горивните камери разполагат с цяла система от канали, които организират движението на горещите газове, така че топлината да се задържи в помещението. Стойността на КПД на затворените камини зависи също и от пропорциите между отделните части на камината и височината на димохода.

Надяваме се да сме помогнали в избора Ви на камина, а сега остава да се оттеглите на люлеещия се стол с чаша отлежало вино и да се наслаждавате на приказната атмосфера, която камината пренася във Вашия дом.

Източник: http://www.kaminotehnika.com