Полезни съвети      

Кварцов или механичен часовник?

от sravniadm | 05.02.2013 г.

Кварцовите часовници са най-масовите, произвеждани днес. Те са близо 90 % от всички часовници, произвеждани днес по света. Те са значително по-опростени и по-евтини от всички останали. Нямат нужда от навиване или от каквото и да било специално внимание. Поддръжката им е изключително проста, а ремонтирането им е евтино. Захранват се от кварцов кристал и батерия. Часовниците с батерия са доста точни и не дават почти никакво отклонение. Обикновено дават само около минута на година.

За хората, които държат на класиката, перфектният вариант са мъжки или дамски часовник с механично или автоматично навиване. Механизмът на тези часовници е изграден от минимум 130 компонента. Това ги прави по-трудни за обслужване, а и ремонтът на такъв часовник е скъп. Ако искаме часовникът да върви идеално, не трябва да забравяме да си го навиваме. Изключение правят случаите, в които часовникът има самонавиващ се механизъм, задвижван от силата на гравитацията при движенията на китката. Не трябва да забравяме, че механичните дамски или мъжки часовници, подобно на луксозните автомобили, се нуждаят от смазване и почистване на всеки 3-4 години.

Какъв трябва да е металът на часовника
Оригиналните и маркови часовници са направени от стомана, позлатени са с 14 или 18 каратово злато, което се води по стандарт PVD покритие, позлата на часовника от платина или пък комбинация от някои от изброените материали (нарича се биколорно PVD покритие). Всеки материал има специфични свойства. Златото е по-мек материал от стоманата и би могло да се надраска доста по-лесно. Въпреки това е най-често избиран материал заради ефекта, който създава. Платината също е често използван материал от престижни марки, тъй като е най-твърдият и най-редкият от всички цветни метали. Неръждаемата висококачествена стомана и титаният са издръжливи метали, които се ползват за направата на спортни часовници.

Добре е да се знае, че цената невинаги е определяна от материалите, използвани за корпуса, верижката и циферблата. Често между 50 и 75% от цената на часовника се определя от неговия механизъм, разположен в корпуса. При швейцарските часовници с допълнителни функции като датник, хронограф, компас и други функции, броят на частите, които се използват за направата на механизма, може да достигне 600. Огромното количество труд, което е вложено за направата на механизма от толкова малки частици, има определящо значение за крайната цена на часовника.

Източник: http://chasovnika.wordpress.com