Полезни съвети      

Подходящият радиатор за дома

от sravniadm | 21.01.2013 г.

Радиаторите са сред добре изпитаните и доказали се в практиката отоплителни уреди, използвани както при централно, така и при локално водно отопление. Съвременните радиатори са с по-висока енергийна ефективност, произвеждат се на базата на иновативни технологии от материали с много добри топлотехнически характеристики. Не една и две производствени компании започнаха да обръщат все по-голямо внимание и на дизайна на радиатора, предлагайки нестандартни като форма и цвят модели.

В зависимост от конструктивните си специфики, радиаторите се определят като глидерни, панелни и тръбни.
Глидерните радиатори са съставени от отделни елементи, най-често наричани в практиката ребра или глидери. Те се свързват помежду си с помощта на нипели или чрез заваряване. Основното им предимство се състои във възможността да се променя броят на свързаните глидери, благодарение на което много лесно се конструират отоплителни тела с различни дължина и отоплителна мощност. При панелните радиатори промяна в габаритните размери и в топлообменната им повърхност по време на монтажа не е възможна. Те се доставят в завършен вид, готови за монтаж.

Материалите, които се използват за изработването на различни видове радиатори, са предимно алуминий, стомана и чугун. Произвеждат се и т.нар. биметални радиатори, при които се използва комбинация от два метала, обикновено стомана и алуминий.

Радиатори от алуминий
Алуминият е метал, характеризиращ се с много висока топлопроводимост. Той предава топлината три пъти по-добре от чугуна. Има по-висока топлопроводимост и от стоманата. Алуминият, обаче,  е неустойчив към агресивни среди, което налага строг контрол на химичния състав на водата в отоплителните инсталации, изпълнени с алуминиеви радиатори.

Алуминиеви глидерни радиатори
С елегантния си дизайн и естетичен вид те с лекота се вписват в интериора на всяко помещение. Характеризират се с голяма топлинна мощност на единица маса и бързо нагряват въздуха в помещението. Леки са и дължината на радиатора лесно може да се промени, чрез промяна на броя на глидерите. Сред недостатъците на алуминиевите глидерни радиатори са цената им и стареенето на уплътненията между отделните елементи.

Алуминиеви тръбни радиатори
Те се изработват от специални алуминиеви профили с вътрешен надлъжен канал, през които преминава топлоносителят. Вертикалните тръбни елементи се отличават със сложна форма, а хоризонталните изпълняват функцията на колектори.

Панелни стоманени радиатори
От стомана се произвеждат както глидерни, така и панелни и тръбни радиатори. В един радиатор могат да се свържат един, два или три панела, но с увеличаване на броя на панелите се влошават топлотехническите показатели на радиатора. Спецификите в конструкцията и дизайна им позволяват да се избегне прекомерното натрупване на прах. Основните им предимства са голямото специфично топлоотдаване от 1 kg вложен метал, малкият обем на тялото и съответно неголемият заеман обем от помещението, както  и по-ниската им цена. Сред недостатъците им са ниската корозионна устойчивост и опасността от образуване на въздушни възглавници.

Стоманени тръбни радиатори
Те са един от най-скъпите варианти за отопление. Основното им предимство е външният вид и форма, които се конструират в зависимост от помещението. В стоманените тръбни радиатори се съдържа малко количество топлоносител, благодарение на което бързо и лесно се регулира температурата в помещението чрез ръчен или автоматичен регулатор. Сериозен недостатък на този тип отоплителни тела е чувствителността им към качеството на топлоносителя.

Стоманени глидерни радиатори
се използват предимно за топлоносител вода. Изработват се чрез пресоване и заваряване. Характеризират се със слаба корозионна устойчивост и малка маса. Отделните глидери обикновено се свързват чрез заваряване.

Чугунени глидерни радиатори
Отличават се с висока корозионна устойчивост и отсъствие на ограничения по отношение на вида и параметрите на топлоносителя. Закръглените им конструктивни форми позволяват лесното им хигиенно поддържане. Неудобство създават утежнените операции при транспортирането и монтажа им.

Биметални радиатори
Обединяването на два различни материала – стомана и алуминий – при производството им позволява да се избегнат недостатъците на всеки от двата материала. Стоманата е материал, издържащ на високо налягане и устойчив на корозия, докато за алуминия е характерно много добро топлоотдаване.

Източник: tech-dom.com