Полезни съвети      

Нови хоризонти пред Microsoft

от sravniadm | 29.10.2012 г.

Windows 8 излезе в продажба по целия свят. Цената за ъпгрейд до новата операционна система е $39,95 (60 лв. у нас), съобщи Microsoft на пресконференция в Ню Йорк.

„Това е най-добрата версия на Windows създавана някога“ каза шефът на направлението Microsoft Windows – Стивън Синофски. Новата ОС е преминала 1,24 милиарда часа изпитания в 190 страни по света.

И предишни версии на Windows са изтъквани като най-добрите досега, но Windows 8 е много по-голям залог за Microsoft. В момента над един милиард души използват Windows, но версия 8 ще изисква известна преквалификация на потребителите за работа с новия тъч интерфейс.

Microsoft се надява да продължи успеха на Windows 7 сред бизнеса с новата версия Windows 8. Досега компанията е продала 670 милиона лиценза за Windows 7.

„Повече от половината от предприятията използват Windows 7“, заяви Синофски. Над 1000 модела компютри вече са сертифицирани за работа с Windows 8, допълни той.

Анализаторите прогнозират продажби на около 400 милиона РС-та през следващата година, повечето от които с Windows 8. Това, заедно с ъпгрейдите от Windows 7, ще позволи на Microsoft бързо да достигне висок обем продажби на Windows 8.

Потребителите обаче ще възприемат по-бавно новия интерфейс, тъй като той е радикално различен от това, което са използвали в продължение на почти две десетилетия.

Windows 8 не е само средство за запазване на господството на Microsoft в света на бизнес компютрите. С версия 8 компанията ще се изправи срещу Apple и Google на пазара за мобилни устройства.

Така например, новият Windows Store има повече приложения, отколкото който и да е друг магазин за приложения при откриването му, заяви Синофски. Но макар и това да е вярно, засега Microsoft има по-малко от 10 хиляди приложения в Windows Store, докато Google и Apple разполагат с по над 700 000 приложения за техните платформи.

Разнообразие от устройства ще работят с Windows 8, включително настолни компютри, лаптопи, таблети и хибриди. Microsoft ще покаже мускули на пазара за таблети със собствените устройства Surface. Потребителите могат да ползват сензорния интерфейс с таблети, тъч-базирани лаптопи, хибриди и компютри „всичко в едно“, подчерта Балмър.

Източник: technews.bg