Полезни съвети      

Край на чиниите в мивката

от sravniadm | 01.10.2012 г.

Съдомиялната машина ви спестява времето и усилията да миете чинии, а и помага да се поддържа кухнята чиста – просто слагате в нея мръсните чинии и те вече не са ви пред очите.

Ключът към капацитета на машината е броят места в нея, т.е. максимумът чинии и прибори, който тя може да измие (изключват се големите плата за сервиране и тенджерите).

Ако типичната съдомиялна тип 12 ви е твърде голяма, предлагат се компактни модели тип 9, които са по-тесни, но на височина и дълбочина са същите. Съществуват също така модели за вграждане, както и за полу-вграждане (при този случай е видим само контролният панел на машината, а останалата й част е скрита).

Програмите са почти идентични за всички машини, но обикновено са поне три и често цикъл само за изплакване. Главната програма обикновено е за 65ºC. По-скъпите модели предлагат програма за стъклени чаши, или опция за половин капацитет, когато е заето само едното от двете нива на машината.

Има няколко начина за изсушаване на чиниите: чрез топлината, създадена от самия процес на измиване, чрез нагорещен въздух, или чрез вентилиране.

Винаги имайте едно на ум, че не всички прибори могат да се мият в машина. За всеки случай не поемайте рискове с декориран и посребрен/позлатен фин порцелан (може да избледнее), кристални чаши, неръждаеми съдове, прибори с дървени/кокалени дръжки (могат да се разхлабят или напукат).

Изразходването на вода е от голямо значение, ако искате да я пестите. Всички съдомиялни се пълнят със студена вода и имат отложен старт, в случай че искате да работи при по-евтината нощна тарифа.

Като цяло, колкото по-скъпа е една машина, толкова по-голяма енергийна ефективност притежава, както и по-сложни опции за пестене на енергия, което е добра инвестиция в дългосрочен план. Друга хубава страна на моделите от висок клас е, че работят по-тихо.

Източник: johnlewis.com