Полезни съвети      

Чаша кафе на изгодна цена

от sravniadm | 24.09.2012 г.

Дори най-обикновените кафемашини ще ви направят една чаша прилично кафе. Съвсем друг въпрос е, ако искате повечко екстри от едно копче за включване и изключване. Срещу повече пари можете да получите удобства като автоматичен таймер, термална кана, която запазва кафето топло по-дълго време, или настройки за силата на напитката. Ето няколко основни въпроса, на които трябва да си отговорите, за да откриете идеалната кафемашина.

Колко чаши кафе пиете на ден?

Ако едно кафе ви е достатъчно, за да започнете деня, изберете си модел за една или две чаши. Ако си вземете по-голяма машина, трудно бихте я оползотворили при това положение, но ако пиете повечко чаши, ви трябва точно такава. Повечето големи модели са за по 10-12 дози. Внимавайте обаче – за някои производители „една чаша“ е около стотина грама.

Колко време минава между две чаши кафе?

Ако паузите между две кафета са по-дълги, изберете модел с термична чаша или кана, които запазват кафето топло и свежо с часове. Комбинацията между нагряваща повърхност и стъклен съд може да направи кафето изветряло и прегоряло на вкус, ако преседи по-дълго.

Разсеяни ли сте сутрин?

За някои хора сутрин е трудно дори да заредят и включат кафемашината. Ако сте от тях, помислете за машина с автоматично включване. Ако в суматохата забравяте уредите, помислете за машина, която се изключва автоматично след определено време.

Удобството си струва

Всеки иска ясно разграфен воден резервоар, за да видите нивото на водата, отделение за филтъра, което лесно се сваля и чисти, както и просто, интуитивно управление. Не забравяйте и габаритите на машината. Някои скъпи модели стърчат с няколко сантиметра извън обичайно предвиденото за кафемашина пространство, но ако копчетата за управление са отстрани, винаги можете да обърнете машината настрани и така да спестите място.

Еспресото изисква специална машина

Еспресото се прави по различна технология: гореща вода се пуска на мощна струя върху ситно смляно и плътно кафе, така че обикновените кафемашини не вършат работа. Машините за еспресо варират от обикновени двукамерни до напълно автоматични.

Източник: Consumerreports.org