Полезни съвети      

Новости при готварските печки

от sravniadm | 15.08.2012 г.

Изборът на фурна е силно повлиян от общото дизайнерско решение за визията и естетиката на кухнята. В това отношение разнообразието е необятно.

Повечето фурни за вграждане вече са мултифункционални, т.е. позволяват едновременно използване и на трите нива на фурната. По този начин е възможно да се приготви ястие с месо или риба, гарнитура и десерт, без да се смесват ароматите и вкусовете, като едновременно с това се пести време и електроенергия. Най-нови са фурните с автоматични програми за изпичане на хляб, пица и сладкиши.

Сред техническите новости е разработването на решения за автоматично самопочистване. Едно от тях е пиролизата, при която във фурната се развиват 500°C и всички натрупвания на мазнини и захар по вътрешните страни изгарят и се отделят. Друг метод са каталитичните панели, които абсорбират отлаганията. В зависимост от вида им, панелите или се подменят (като филтрите), или се мият в съдомиялна машина.

Освен традиционните 60cm фурни, вече се предлагат и нови 48cm фурни, които имат същата вместимост като стандартните фурни. Единствената разлика е височината, тъй като командното табло е инсталирано в дръжката на фурната.

За ценителите на здравословното хранене вече се предлага и парова фурна. С нея храната се приготвя на пара, за по-кратко време и на по-ниска температура, посредством което се запазват всички ценни съставки на продуктите.

Източник: tech-dom.com