Полезни съвети      

Изборът на нова уеб камера

от sravniadm | 16.07.2012 г.

С превръщането на широколентовите интернет връзки в норма за повечето потребители расте и популярността на приложенията, които ги използват. Някои от по-добрите примери за това включват всичко, което може да се прави с една уеб камера.

Сега много лаптоп компютри идват с вградена уеб камера като стандартна характеристика. Но ако в момента имате РС без такова устройство, може би имате чувството, че нещо липсва. За щастие има голямо разнообразие от самостоятелни уеб камери за всички вкусове, цели и бюджети.

Какво представлява уеб камерата?
Това е камера, която се свързва направо към персоналния компютър и в много случаи към интернет. Уеб камерата почти винаги може да записва видео, не само неподвижни кадри (макар че много модели могат и двете). Целта е да се записва видео директно на твърдия диск на компютъра, вместо върху лента или твърдия диск на външна камера.

Важни спецификации за уеб камери
Различните модели уеб камери нямат много технически характеристики, по които да се различават. Ето кои от по-важните параметри трябва да се имат предвид:
Резолюция: размерът, качеството и яснотата на видеото, което ще се записва. По-големите цифри са по-добри, но това води до използване на повече дисково пространство.
Скорост на кадри: скоростта в кадри за секунда (FPS), с която ще се записва видеото. Това може да означава разликата между поредица неподвижни изображения (10 fps) и плавно кинематографско движение на контрастно видео (30 или 60 fps).

Как да изберем най-добрата уеб камера?
Опциите при избор на уеб камера зависят много от това, какво искате да правите с нея. Хората ги използват за различни цели, включително за видео чат, за провеждане на онлайн бизнес срещи или телеконференции, за наблюдение на дадена ситуация от големи разстояние или за записване и качване на видео дневници на YouTube или лична уеб страница.
Ако планирате главно видео чат с приятели или качване на видео дневници на YouTube, най-опростените камери ще служат толкова добре, колкото и по-скъпите модели. Тези по-евтини уеб камери обикновено имат стандартна резолюция от 640×480 пиксела. По-вълнуващо и малко по-скъпо е да купите уеб камера, която може да записва в режим на High Definition (над 960×720 пиксела).

Източник: technews.bg