Полезни съвети      

Идеалната видеокамера

от sravniadm | 27.06.2012 г.

Нямате ли желание да създадете собствен филм и да се посъстезавате с Джордж Лукас и Стивън Спилбърг? В днешно време вие можете да създадете филми с великолепни визуални и звукови ефекти – и всичко това на сравнително достъпни цени. Разбира се, че Оскар за филмите си едва ли ще получите, но вашите приятели най-вероятно ще бъдат впечатлени.

В днешно време има голямо разнообразие от формати за компресиране на видеопотока и съответно носители за видеозаписа, но най-съществената разлика, по която трябва да категоризираме видеокамерите, е дали записват видеото във висока резолюция (HD) или стандартна резолюция (SD). SD е резолюцията, с която все още се излъчва телевизионният сигнал в България. Над 70 процента от телевизионните излъчвания в Япония и САЩ, обаче, вече е HD или HDTV. В Европа също се работи усилено по налагането на новия стандарт за телевизионно разпръскване.

Ако направим класификация на видеокамерите според това какъв носител за записа ползват, то основните, използвани в днешно време носители са магнитна лента (miniDV касета), твърд магнитен диск (HDD), памет карта и оптичен диск (DVD, Blu-ray, HD-DVD). Като носител магнитната лента и в частност miniDV касетата е с най-добро съотношение цена/вместимост.

Разделителната способност на обективите е характеристика, която обикновено не се посочва от производителите, но за нея косвено може да се съди по размазаността на изображението. Проблемът е, че компресията на видеопотока също намалява рязкостта на картината и не се знае кое какъв дял има в общото снижаване на детайлността. Обективите винаги дават по-остро изображение в централната част спрямо краищата на кадъра, но при по-висококачествените тази разлика е по-малка.

Друга характеристика е кратността на оптичния зуум. Удобно е да имаме видеокамера с 25-40 кратен оптичен зуум, но трябва да знаете, че високата кратност е обикновено за сметка на оптичното качество. Просто няма как да се направи обектив с голяма кратност с високо качество на изображението в целия вариодиапазон, който същевременно да е с приемливи габарити и цена.

Един от най-важните компоненти във видеокамерата е сензорът (матрицата), който се ползва за регистрирането на изображението, получено от обектива. От типа и размера на матрицата пряко зависи качеството на видеоизображението. Матрицата представлява двумерен масив от фотодиоди. Колкото е по-голяма площта на матрицата, толкова са по-големи тези фотодиоди при запазване на броя им.

Консумацията на енергия е значително по-ниска при CMOS сензорите, което предполага най-малкото по-дълъг живот на батериите. Качеството на изображението е почти идентично, но докато CCD технологията е много по тромава по отношение на технологичното си развитие, то CMOS технологичния процес се развива стремглаво. Това е така, защото CMOS технологията е значително по-разпространена и се използва за производството на най-различни полупроводникови интегрални схеми, което я прави и значително по-евтина за разлика от тясната специализация на производствения процес при CCD.

Наличието на аналогови A/V(композитен) и S-Video изходи е просто задължително. Би било добре да има и аналогов Y/Pb/Pr (компонентен) изход.Най-добро качество се получава от компонентния изход, защото трите компоненти на видеосигнала (яркостна и двете цветови) се предават по отделни проводници.

Източник: http://www.photosynthesis.bg