Полезни съвети      

Какво трябва да знаем при избор на прахосмукачка

от sravniadm | 18.06.2012 г.

Най-замърсеният въздух не е по улиците, а в домовете ни! По експертни оценки, домашният въздух е от 4 до 6 пъти по-мръсен и от 8 до 10 пъти по-токсичен от външния. Всеки ден щем-не щем вдишваме около 6 милиарда прашинки, или 2 супени лъжици домашен прах! Изборът на прахосмукачка до голяма степен определя дали ще си спестим поглъщането на преобладаващата част от този “букет”. Прахосмукачката е нашата домашна пречиствателна станция.

Предлаганите на българския пазар прахосмукачки се справят много добре с основната си функция да засмукват боклука, но главният проблем е отработения въздух, “издишван” от прахосмукачката. Най-евтините прахосмукачки обикновено почистват видимите боклуци, но пропускат най-вредния фин прах.
Потребяваната мощност на електромотора на прахосмукачката е различна от всмукателната мощност. Всмукателната мощност определя силата на създавания вакуум в тръбите на прахосмукачката (силата на засмукване). Ако не ви безпокоят алергените – изберете обикновена прахосмукачка с голяма всмукателна мощност и няколко филтъра. Ако имате респираторни заболявания и алергии – твърдо се нуждаете от прахосмукачка с много добри филтри и прецизно очистване на въздуха.

Филтрите определят качеството на пречистване на въздуха, излизащ от прахосмукачката. Колкото е по-ефективен филтърът, толкова е по-голямо неговото въздушно съпротивление. Вследствие всмукателната мощност пада, но въздухът излиза по-чист. Това означава, че високата всмукателна мощност при ниска потребявана мощност на прахосмукачката е подозрителна. Най-вероятно филтрите са слаби.
Най-неефективни филтри са текстилните торби за многократна употреба. Те задържат само по-едрите частици с размер над 100 микрона. Сменяемите хартиени торбички торбички задържат частици с размер 1 – 3 микрона. Електростатичните филтри и циклонните филтри задържат частици с размер над 0,3 микрона. HEPA (High Efficiency Particulate Absorbing) филтрите са направени от нетъкани влакна. Първоначално са създадени от военните за предвазване от радиоактивен прах. Задържат до 99.97% от частиците с диаметър над 0,3 микрона, което ги прави най-добрите сухи филтри. Има и антибактериални филтри със сребърни нанотехнологии и обезмирисителни филтри с активен въглен. Добрите “сухи” прахосмукачки комбинират до вида 9 филтри и осигуряват приемливо почистване на преминаващия въздух.

Прахосмукачките с воден филтър са още по-ефективни. Мръсният въздух преминава през вода на принципа на наргилето. Допълнителен ефект дава завихрянето на водата. При съчетаване с HEPA филтър се получава почти идеален резултат. Не ги бъркайте с перящите прахосмукачки и с прахосмукачките с цена по няколко хиляди лева, предлагани от търговски пътници на мултилевъл принцип. Високата им цена не означава задължително десеткратно по-високо качество на почистване. Водните прахосмукачки са по-тежки и обемисти, но основният им недостатък е тяхната трудоемка поддръжка. След всяко чистене на дома трябва да се разглобяват, измиват и изсушават. В противен случай в прахосмукачката отлежава едно малко блато. Затова е добре да имаме подръка допълнителна малка, лека и удобна “суха” прахосмукачка. Предлагат се и комбинирани модели.

Радикално решение при борбата с домашния прах са почистващите системи за вграждане. Самата прахосмукачка се намира в сервизно помещение, а до всяка стая достига система от тръбопроводи, вградени в стените. В почистваната стая просто закачваме маркуча с четката към розетка в стената, а отработения въздух се изхвърля извън дома. За съжаление не се продават в хипермаркетите и са подходящи за къщи, офиси и хотели.
Миещите (перящи) домашни прахосмукачки едновременно разпръскват перящ разтвор и веднага го засмукват обратно. Много са практични при миене на твърди настилки, за събиране на мокри боклуци и мръсна вода.
Когато купувате прахосмукачка огледайте предлаганите в комплекта аксесоари. Телескопичната метална дръжка е удобна и трайна и не заслужава компромис с пластмасови или метални тръби. Набор от четки за всякакви повърхности също е важен. Променливата мощност, индикаторът за препълване и навиването на кабела са почти задължителни.

Източник: Vsekidom.com