Полезни съвети      

Незаменимата микровълнова фурна

от sravniadm | 12.06.2012 г.

Направили сте прекрасен избор: микровълновата фурна (наричана още микровълнова печка) е добро допълнение към техниката във всяка кухня. Очевидното предимство на микровълновата печка в сравнение с другите е, че тя пести време и енергия, а и дава възможност ястията да се приготвят в същите съдове, в които се сервират. Важно е съдовете, които се използват, да нямат пукнатини, защото в печката могат окончателно да се счупят. Причината за това е водата, която остава в пукнатините при измиването – тя се нагрява и буквално взривява съда.

Микровълновата печка е идеален помощник при:

Затопляне – предварително приготвените ястия, храната в чините и напитките идеално се затоплят с помощта на микровълните. Необходимо е съдовете да бъдат добре захлупени, за да може ястието да се затопли бързо и равномерно. Ако нямате подходящ капак, можете да използвате чиния или пергаментова хартия. Не поставяйте капак, когато претопляте панирани блюда или други, на които има препечена коричка, за да можете да я запазите. При затопляне на голям обем храна трябва периодично да я обръщате.

Размразяване – в микровълновата печка можете да размразявате и да затопляте или да размразявате и да готвите едновременно. Отделната позиция за размразяване дава възможност да се създаде подходящ режим за обработка на продуктите. Кулинарните специалисти съветват да не размразявате продуктите докрай.

Приготвяне на ястия – съществуват редица кулинарни издания, които предлагат бързи и лесно приготвящи се гозби, които, освен че пестят време, са и доста вкусни.

Вярно е, че съществуват достатъчно противоречиви теории „за“ или „против“ използването на микровълновата фурна, но не бива да забравяме, че все пак живеем в 21 век. Тези уреди са устроени така, че почти не излъчват микровълни извън защитния си кожух. Да, вярно е и че променят състава на обработваните продукти, но, реално погледнато, всички други кулинарни методи за приготвяне на храна го правят. И ако все пак сте решили да не се лишавате от този универсален уред, ето няколко полезни съвета:
Не пускайте печката празна.
Не използвайте уреда, ако вратичката е повредена.
Винаги стойте на поне 30 см от работещата микровълнова фурна.
При приготвяне на ястия във фурната не използвайте живачни термометри.
Ограничете използването на сол, тъй като този уред засилва вкуса на ястието.
Намалете и количеството мазнина, защото микровълновата печка притежава способността да готви с мазнината на самите продукти, което пък от своя страна означава, че значително можете да намалите количеството калории за деня.
Редуцирайте използването на алуминиево фолио. За предпочитане е да си набавите специално фолио за микровълнова печка.

Бъдете внимателни, за да не постигнете ефекта на „гърмящата вода“ или „яйцето бомба“. Несъмнено всеки, използващ често този уред, е попадал в ситуация, при която е прекалявал със затоплянето на чаша чай или кафе и тя експлодира. Ако използваме обикновен котлон, най-долният слой се загрява най-бързо, след което при разбъркване течността се темперира. При микровълновата фурна обаче почти целият обем се загрява равномерно, не се образува пара и течността експлодира дори при незначително разклащане. Това може да бъде изключително опасно и да доведе до поне втора степен изгаряне. От друга страна, ако се опитате да сварите яйце в микровълновата фурна, непременно трябва да отчетете факта, че 95% от съдържанието на яйцето е вода. За да не попадате в ситуация, при която съществува реален риск сериозно да се нараните или да се наложи да почиствате дълго време полуопечен белтък и жълтък, си осигурете ръководство за експлоатация, в което можете да намерите подробни препоръки с времената за оптимално загряване на различните продукти.

Източник: http://www.bb-team.org