Полезни съвети      

Фактори при избор на ютия

от sravniadm | 31.05.2012 г.

При избор на ютия, най-важният елемент е покритието на гладещата повърхност.

Неръждаема стомана – инокс
Ютиите от неръждаема стомана са най-евтини и по-малко качествени, и с висок риск на залепване на дрехите. Повърхността се нагрява и изстива бавно. Доста по-тежки са от останалите ютии, което е сериозен недостатък. Повърхността се почиства лесно, без опасност от надрасквания.

Алуминиево покритие
Ютиите с алуминиеви полирани плочи са също евтини. Плочата се нагрява и изстива бързо. Сравнително леки са, и се плъзгат добре по повърхността на дрехите. Основни недостатъци на алуминия са, че се драска лесно и по драскотините се събира нагар. Проблем е също нежеланият блясък, който алуминият оставя по вълнените платове. Поради бързото загряване на плочата, ютиите се правят с по-малка мощност и по-слаба пара. Алуминиевите плочи продължават да се ползват в модерните ютии, но вече със специално покритие.

Тефлоново покритие
Тефлонът е незаменим при гладенето на синтетика при ниски температури, а вълнените тъкани не блестят при директно гладене. Вероятността да залепите или изгорите някоя дреха е минимална. Почистването на тефлона трябва да бъде с мек парцал, тъй като проблема с драскането остава и за това покритие.

Керамично покритие
Керамичното покритие е с доста по-високи показатели за якост. Чисти се лесно, без опасност от надраскване. Плъзга се леко по повърхността на дрехите. Тези ютии се правят доста по-мощни и по-тежки, което гарантира добра продължителност на парата. Недостатъците са, че трябва да се пази покритието от падане на пода или удар с нещо твърдо, тъй като има опасност от отчупване.

Посребрена плоча
С повърхността Exel Anodium, ютията се плъзга прекрасно по всички тъкани, леко се чисти и не се драска дори от телена четка.

Лазерно обработена плоча
Покритието при тази система е част от нагреваемата плоча. Качествата се дължат на много финото набраздяване на повърхността на метала, което предотвратява залепването. Тази система е много добро съчетание между здравина, удобство при поддръжка и без вероятност от изгаряне на дрехите. Покритието е удароустойчиво, не се деформира и не се надрасква.
При някои по-скъпи модели се използва и покритие от титан, металокерамика и др, различни комбинации от материали и покрития.

Сила на парата

Съвременните ютии имат регулатори на парата с капацитет 15-30 г/мин. При гладене на по-груби тъкани е полезна фукцията “ударна пара” с бутон, който впръсква до 85 г/мин. Така парният удар прониква под високо налягане и в най-плътните и трудни за разглаждане места. На пазара вече се предлагат и модели с вертикална пара. При нея, когато гладещата повърхност е във вертикално положение, с натискане на бутон, ютията мощно изпуска парен облак. Тази функция позволява дрехите да се гладят надиплени или на закачалка, бързо и качествено, без дъска. Чрез вертикалната пара може още, да гладите щори и пердета и да освежавате дамаските на мебелите. За освежаване е необходимо да впръскате парата от разстояние 20-30 см, след което да забършете с чист парцал. Силата на парата е в пряка зависимост от мощността на ютията.

Мощност

Мощността на ютиите варира от 1200 до 3500 W. Мощността оказва влияние за по-бързото загряване на гладещата повърхност и силата на парата. За домашна ютия обикновено 2000 W са достатъчни.

Самоизключване

Функцията самоизключване е изключително полезна, особено ако имате малки деца. Когато ютията е оставена неподвижно в хоризонтално положение, тя се самоизключва след 30 секунди, а ако я оставите неподвижна във вертикално положение, тя ще се изключи след 8 минути. Веднага щом се раздвижи ютията, тя се включва и гладенето може да продължи. Тази екстра пести енергия, предпазва от дрехите от прегаряне и възникване на евентуален пожар. На някои модели има индикатор за остатъчна топлина , която е също много полезна функция.

Системи за почистване

Anti-Calc система
Тази система защитава от натрупването на котлен камък. Особено подходяща за тези, които живеят в район с по-твърда вода. Котления камък запушва дюзите, влошава подаването на пара и дори може да зацапа гладените тъкани.

Самопочистващи се ютии
При самопочистващите ютии, с натискането на отделен бутон дюзите се продухват с много пара.

Антикапкова система
Тя предотвратява прокапването на вода, когато резервоарът на ютията е пълен, работи на ниска температура и не се образува пара. Това се постига благодарение на биметална пластина, която под 100 градуса се огъва и затваря притока на вода.

Освен всички изброени по-горе параметри е добре да имате в предвид още дължината на кабела, дръжките и теглото на ютията.

Източник: www.geek.bg