Полезни съвети      

Кой е най-подходящият GPS?

от sravniadm | 02.03.2012 г.

Навигационните технологии в днешно време се развиват все по-бързо, а заедно с тях се увеличава и разнообразието от устройства, предназначени да улеснят максимално ориентирането ни в непозната местност, град или държава. Все повече хора използват GPS-и в света, същата тенденция се забелязва и у нас. Правилният избор на подходящо за нуждите ни устройство е ключов момент преди да отидем в магазина.

След като сме решили, че имаме нужда от подобен вид техника, то трябва да обмислим добре за какво ще я ползваме. Основните групи, на които могат да се разделят са: туристически , автомобилни, преносим компютър или мобилен телефон + външен GPS приемник или мобилен телефон с вграден GPS приемник.

Ето и основните характеристики, предимства и недостатъци на различните видове:

  • Туристически (ръчен) GPS – това е устройство, с размери малко по-големи от тези на мобилен телефон, предназначен главно за хора, правещи преходи в планински и гористи райони. Главното тяхно предимство е в това, че използват стандартни батерии (най-често тип “АА”), което дава възможност да се изпозлзват дълго време на места без електрозахранване. Също така, техен плюс е това, че могат да записват от къде сте минали, така наречените тракове (track). Друга положителна страна на туристическите GPS-и е това, че голяма част от тях са направени удароустойчиви и водоустойчиви.
  • Автомобилните навигационни системи – ще се спрем само на тези, които не са вградени в автомобилите. Главното им предимство е, че са с голям екран. Важно е при избора на автомобилна навигация да търсим такава с антирефлексно покритие на дисплея. То намалява отблясъците от слънцето и дори при пряка осветеност няма проблем с видимостта. Второто главно предимство е в това, че този вид уреди поддържат навигация “завой-по-завой”. Накратко – това позволява навигацията да ви съобщава кога и къде да завиете. В почти всички случаи те са със сензорен екран (touch-screen). (ВНИМАНИЕ! Не настройвайте уреда, докато шофирате!). „Глезотийки”, предлагани от по-скъпите модели, са опцията за използване на GPS-а като безжично hands-free устройство, FM-transmitter, MP3 player и други. Важно нещо за автомобилните навигационни системи е това, че те са енергозависими. Макар да имат вградена батерия, тя издържа не повече от 2-4 часа, което ги прави почти неприложими извън автомобила. Също така, този вид устройства са по-нежни от туристическите и не са водонепроницаеми.
  • Мобилен телефон с вграден GPS модул – може би най-голямото предимство е, че имате две в едно – мобилен телефон и GPS. Също така телефона ви има възможност за инсталиране на различни приложения, които ползват вградения GPS и така може да го ползвате за различни нужди. Още едно предимство е това, че повечето телефони използват A-GPS, като това спомага за бързото определяне на местоположението и за подобряване на точността. Естествено този вариант има и недостатъци, като един от примерите за това е здравината. Друг съществен минус спрямо туристическите GPS-и (и плюс спрямо автомобилните навигации) е, че батерията на телефона, при използването на GPS, пада за около 10-14 часа (в най-добрия случай). Това означава, че макар да става за сравнително кратки преходи, то трябва да знаем, че ако се изгубим и ни падне батерията освен средство за ориентиране, няма да имаме и възможността да се обадим по телефона.
  • Една малко по-различна разновидност на горната е мобилен телефон + външен GPS модул. Като цяло разликата е в това, че приемникът е външен и се свързва с телефона чрез Bluetooth, като е необходимо да инсталирате някое приложение, в зависимост от това за какво искате да го ползвате. Предимствата са в това, че GPS модулът има отделна батерия. Друго предимство е, че този вариант е осъществим с по-евтин телефон, като единственото условие е той да поддържа Bluetooth. Още един плюс е това, че може да поставите приемника на по-видно място и така да имате по-добра точност. Естествено, външният модул означава още едно устройство (с размерите на малък мобилен телефон), което означава повече и по-тежък багаж. Важно е да се отбележи, че не всички външни приемници поддържат A-GPS.
  • Последната опция е преносим компютър + външен GPS. Тук нещата се припокриват със ситуацията при мобилен телефон и външен приемник, като връзката обикновено пак е чрез Bluetooth. Разликата е в това, че батерията на мобилните компютри издържа по-малко, а също така са по-тежки и по-обемисти. Въпреки всичко комбинацията може да се окаже удобна за използване в автомобил или при използване на специализиран софтуер, тъй като компютърът работи и позволява по-”тежки” и по-сериозни програми.

Като заключение трябва да добавя, че всичките варианти позволяват добавянето на потребителски точки (POI). Това е полезно когато искате да запаметите дадено място, за да може да го намерите лесно след това. Друго приложение на тези “интересни” точки е възможността да се запишат като такива местата с камери за скорост, както и с места, където често има патрул на КАТ. След това устройството може да предупреждава при наближаването на такава точка, както и да те информира дали е “засада” или камера.

Най-важното нещо са картите. Решете къде ще използвате уреда. След като си отговорите на този въпрос трябва да проучите как стоят нещата с картите, поддържани от различните производители на GPS устройства. За България например, най-пълна е картата на Garmin. Естествено има и карти на други производители, но поне за сега те са много назад. Ако не става въпрос за ползване в България или не само в България, то трябва да проучите някои неща. Основното е до каква степен покрива пътната мрежа на страната или региона, в който мислите да го ползвате, дали има вкарани POI – става въпрос за бензиностанции, ресторанти и други. Не на последно място обърнете внимание на това дали картата се развива и с какво темпо – няма смисъл да си купите карта, която не се поддържа.

Може би последното от важните неща е да изберете уред, който ви е удобен. При изравнени други характеристики е по-добре да вземете устройство, с което ви е по-лесно да боравите. Това ще ви спести време и нерви.

Накрая един съвет – след като си отговорите на всички въпрос, след като изберете тип, марка и модел – отидете в някой магазин и вземете в ръка GPS-а. Поработете с него известно време, вижте дали има нещо което не ви допада и чак тогава мислете за покупка. Важно е да изберем правилния за нас вариант, за да може да го ползваме поне няколко години.

Източник: blqqq.wordpress.com