Полезни съвети      

Какъв скенер да изберем?

от sravniadm | 02.03.2012 г.

Скенерите се превърнаха в едно наистина необходимо и универсално устройство в нашето ежедневие. Ако имаме скенер можем да си помогнем с него както ако разработваме своя уебстраница, за да сканираме за нея изображения, така и, ако искаме да съхраним старите снимки от лентовия фотоапарат за вечността, като ги цифровизираме, или да съживим любимите си детски книжки, като ги превърнем в електронни книги. На пазара има голям избор от скенери, но като влезем в магазина обикновено не знаем какво да изберем.

Видове скенери
Въпреки, че най-разпространени са плоскодънните скенери, те далеч не са единственият вид – просто са универсални, цената им е ниска и затова се харесват на домашните потребители. В действителност има 4 различни вида скенери.

  • Ръчни скенери: Приличат много на баркод четците, които се използват в магазините. Те са едни от първите видове скенери, които се появиха на пазара. Именно заради това днес изглеждат като неудобни антики – повечето останали такива са черно-бели или със степени на сивото. Един от най-големите им недостатъци е това, че изискват много спокойна ръка – при сканиране на документ с такъв дори и минимално отклонение встрани се откроява на сканираното, под формата на изкривявания в образа.
  • Барабанни скенери: Барабанните скенери са насочени предимно към хората занимаващи се с предпечатна подготовка, фотообработка или чертане. Те осигуряват високодетайлен образ, с огромни резолюции.
  • Листови скенери (paper-feеd скенери): Много наподобяват факс апаратите и плоскодънните скенери. Много приличат на принтери на външен вид. Имат един недостатък – с тях може да се сканират само листове хартия.
  • Плоскодънни скенери: Това са най-разпространените скенери. Причината са ниската им цена и тяхната универсалност. С тях могат да се сканират всякакви плоски обекти – книги, листове хартия и изобщо всичко, което може да се постави върху стъклото им.

Важни за скенерите термини

Резолюция (Разделителна способност)
Резолюцията е един от най-важните показатели за скенерите. Тя показва доколко ще качествено изображението, което се получава след сканиране. Измерва се в dpi (dots per inch – точки на инч) . Резолюцията при скенерите е показател за това, по колко отделни точки може да разпознае един скенер на определено разстояние върху образеца, който се сканира. Обикновено за скенерите резолюцията се показва с две цифри – примерно 300х300 dpi – така се показва за един квадратен инч, колко точки се разпознават по хоризонталата и вертикалата.

CCD линийка (сензор)
CCD линийката при скенерите е компонента, който превръща отразената от образеца светлина, в електрически сигнали, които компютърът приема и обработва.

TWAIN
TWAIN ( Toolkit Without And Interesting Name) представлява софтуерен интерфейс за всякакви устройства, обработващи изображения – скенери, камери (вече по-рядко) и други. Всеки път като отваряте менюто Import или Scan се отваря прозорец, с графичен интерфейс, който управлява именно TWAIN.

OCR софтуер
Optical Character Recognition (Оптично разпознаване на символи) – Софтуер, който след сканиране на текстов документ, обработва полученото изображение и по специален начин разпознава знаците и буквите от текста, превръщайки ги от части от изображение в обикновен текстов документ, който може да се обработва с текстообработващ софтуер.

Източник: donwload.bg