Полезни съвети      

Как да изберем таблет

от sravniadm | 02.03.2012 г.

Когато сте решили да си купите таблет – компактно устройство с голям сензорен екран, трябва да отчетете редица фактори, преди да похарчите немалка сума пари, които бихте могли да инвестирате в пълноценен ноутбук компютър.

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е за какво ще използвате таблет компютъра. Това е нов тип устройство, което все още търси своето място в цифровия ни живот. В общия случай, таблетът не може да замести ноутбук компютъра.

Повечето хора възприемат таблета като перфектното устройство за консумиране на съдържание. И наистина, таблетът е идеален за:

  • сърфиране в интернет
  • електронна поща
  • четене на новини
  • гледане на филми
  •  игри

Вероятно ще попитате защо в този списък от занимания липсва четенето на е-книги. Да, можете да четете книги с таблетите, но много по-удобни за тази цел за специализираните четци на е-книги като Kindle или Nook, които имат перфектни E-Ink екрани, без блясък. Таблетите изискват подходяща среда, за да предложат същото удобство.

Изследванията показват, че в 80% от случаите таблетите се използват за консумиране на съдържание и само в 20% за работа или създаване на нещо. Така че, задайте си въпроса какво искате да правите с вашия бъдещ таблет. Погледнете списъка от изброените по-горе пасивни дейности и си представете, че можете да използвате таблета още за:

  • видеоконференции
  • създаване на документи
  • календар
  • списък със задачи
  • аларма
  • електронни таблици
  • отдалечен десктоп

Таблетите имат няколко предимства: те са леки и портативни, нямат вентилатори и не шумят, идеални са за консумиране на съдържание и осигуряват достъп до разнообразни приложения.

Към недостатъците на таблетите могат да се отнесат: по-малкото сторидж пространство в сравнение с лаптопите и десктопите, неудобството за четене на е-книги, скъпите планове за данни (3G) и наличието на виртуална клавиатура вместо физическа.

Имайте предвид, че изброените слабости не винаги са нещо лошо за таблет компютрите, а предимствата им могат да си струват покупката, в зависимост от това за какво ще използвате този тип устройство – за бизнес, за обучение или за писане.

Хардуер

Много специалисти споделят мнението, че хардуерът няма толкова голямо значение за таблетите, колкото за друг тип устройства. Затова не се задълбочавайте прекалено върху техническите спецификации. Все пак трябва да имате предвид няколко неща, ако искате да изберете таблет по хардуерните параметри, а именно: вътрешна памет, размер на екрана, портове, свързаност.

Памет

Ако планирате да съхранявате филми и музика на таблета си, е важно да разполагате с голям обем вътрешна памет.

Екран

Размерът на екрана продължава да предизвиква дебати. iPad и Motorola Xoom имат 10-инчови екрани и според някои анализатори това са твърде големи таблети за носене навсякъде. За разлика от тях, Samsung Galaxy Tab и BlackBerry Playbook са 7-инчови таблети, които се побират в джоба и са удобни за носене. От друга страна, 10-инчовият екран е много по-добър за гледане на документи, филми и дори за игри.

Портове

Портовете също са обект на сериозни дискусии. За някои купувачи портовете са изключително важни и именно те предопределят избора на таблет. За други те не са най-важните при избора. Имайте предвид обаче, че когато купувате таблет без портове, след това може да ви се наложи да харчите пари за адаптери, които да ви осигурят желаната функционалност.

Свързаност

Всички таблет компютри идват с Wi-Fi и Bluetooth. Някои модели предлагат също 3G (iPad) или 4G (Xoom, Playbook) връзка.

И така, вече сте решили за какво ще използвате таблета си и имате представа за неговите хардуерни възможности. Остава да изберете още един много важен компонент – софтуерната среда.

Софтуерна платформа

Изборът на софтуерна платформа е последният и най-важен аспект от финалното решение за покупка на таблет.
Приложенията са едно от най-важните неща при избора на таблет. Повечето таблети имат предварително инсталиран набор от приложения. Но обикновено те не са достатъчни, ако сте решили да носите навсякъде своя таблет и да го ползвате отвъд базовите му възможности.
Ако избирате таблет в зависимост от приложенията за него, прегледайте различните категории в Android Marketplace и Apple App Store, за да видите коя платформа ще ви осигури желаните програми.

Източник: technews.bg