Полезни съвети      

Как да изберем монитор

от sravniadm | 02.03.2012 г.

Преди да изберем своя нов LCD монитор, неизбежно ще се замислим за бюджета, с който разполагаме, но да не забравяме, че правилният избор на монитор не само ще увеличи ефективността на работата ни, но и ще намали рисковете за нашето здраве. Как бихме могли тук да направим компромис?

Добрият монитор е една дългосрочна инвестиция и е напълно оправдано да вложите в него. От друга страна, имайте предвид, че високата цена сама по себе си не винаги е надежден ориентир
След като сте наясно, каква сума можете да отделите, трябва да обмислите за какво ще използвате монитора.

Време за реакция
Колкото е по-малко времето на реакция, толкова по-добра ще е картината. Всеки производител, обаче, си има собствен стандарт за определяне на времето за реакция.

Матрица
Типът на матрицата при LCD мониторите е най-важната характеристика. Тя определя в най-голяма степен качеството на картината.

TN, TN+Film

  • Предимства

– евтина, бърза (минимално време на реакция).

  • Недостатъци

– по-малък зрителен ъгъл, слаб контраст, лоша цветова репродукция, „мъртвите пиксели” се проявяват като светла област, силно забележима с просто око.

IPS

  • Предимства

– по-добра картина, по-широк зрителен ъгъл, отлична цветова репродукция, „мъртвите пиксели” стават черни и почти не се забелязват.

  • Недостатъци

– по-висока цена, по-голямо време за реакция

MVA – компромис между TN и IPS технологиите в ценово и техническо отношение. С по-добро време за реакция от IPS панелите, но с малко по-лошо цветово възпроизвеждане. Отлично ниво на черното, съответно – добър контраст.

PVA – алтернативни версии на MVA технологията, с по-високи нива на контраста, дълбоко черно, широк зрителен ъгъл.

Няколко думи за LED подсветката на мониторите. Основно предимство при тях е намалена консумация на електроенергия, освен това, поради своята специфика, тя позволява да се намали дебелината на мониторите. По-старата катодна подсветка не е по-лоша и осигурява добро качество на картината.
Когато избирате нов LCD монитор, проверете и подсветката. Пуснете на екрана статично изображение – черен фон и по възможност затъмнете помещението. Подсветката трябва да бъде равномерна – без по-светли и по-тъмни участъци. След това пуснете бял фон. Наблюдавайте, дали не се усеща трептене на изображението (мониторът трябва да е работил поне 5 минути – в началото е нормално изображението да не е стабилно – лампите имат нужда от малко време, докато „загреят“).

Размер на екрана
Въпрос на личен избор. По-големият диагонал позволява да се оставят отворени едновременно 2 и повече приложения при работа, определено размерът е от значение при гледане на филми и игра. Най-популярни са мониторите в диапазона 22-24 инча.

Съотношение на страните
Напоследък така или иначе масово се налага форматът 16:9, т. нар. широкоекранен формат. Към него са пригодени повечето от излизащите напоследък филми и игри. Но монитор със съотношение 16:10, въпреки привидно малката разлика, в действителност ще ви осигури по-голяма работна площ.

Разделителна способност
Разделителната способност е основна характеристика на монитора, от която зависи детайлността, гладкостта (зърнистостта) на картината, а оттам и общото качество на излъчвания образ.

Яркост
Яркостта при различните модели варира обикновено в границите 200-500 cd/m2 (кандела на кв. м.). В повечето случаи 300 cd/m2 са напълно достатъчни. Препоръчително е дори на първо време яркостта да се намали под максималната стойност. Това ще удължи живота на дисплея.

Зрителен ъгъл
Изберете модел с най-голям ъгъл на виждане. Търсете LCD монитор с ъгъл на виждане от 170 градуса нагоре. По възможност огледайте работещ монитор. Отстъпете встрани, погледнете отгоре и отдолу под малък ъгъл, за да видите в каква степен се променя картината.

Изходи
VGA – морално остарял, почти излязъл от употреба.

DVI – също постепенно излизащ от употреба.

HDMI – Предава HD (High-Definition) съдържание практически без загуба на качество. Повечето игрови конзоли и плеъри са с такъв интерфейс.

DisplayPort – съвсем нов цифров интерфейс с големи възможности, конкуриращ HDMI.

USB (Universal Serial Bus) – предоставя висока скорост на връзката.

Консумация на електроенергия
При различните модели може да варира значително – от 15 W до 60 и повече. Едно от предимствата на LED подсветката е намаленото енергопотребление.

По възможност, убедете продавача да пусне на монитора, който сте харесали, статично едноцветно фоново изображение – последователно бяло, черно, червено, зелено и синьо. Така ще можете да засечете по-лесно евентуално дефектирали пиксели. Някои производители гарантират качеството на своите дисплеи и дават възможност на клиента да върне монитора, в случай че открие такъв дефект. Поинтересувайте се, дали това се отнася за конкретния модел.

Източник: http://www.monitoribg.com