Полезни съвети      

Как да изберем LCD телевизор

от sravniadm | 18.10.2011 г.

Изборът на нов LCD телевизор е предизвикателство за повечето потребители. В действителност изборът на LCD телевизор може да бъде направен за секунди, стига да знаете какво точно да гледате и какво точно искате. Ето какво ви трябва, за да изберете вашия нов телевизор.

  1. Размер. Всеки иска да се сдобие с възможно най-големия телевизор, но това често ще се окаже грешка. Разстоянието, от което ще гледате телевизия, е от ключово значение за определяне на размера на дисплея. Традиционното правило гласи, че коректната дистанция се определя като умножим диагонала на дисплея по 2.5, като не забравяте да конвертирате получения резултат от инчове в сантиметри. Например 47-инчов телевизор може да се гледа най-добре от разстояние поне 298 см. В противен случай ще натоварвате повече очите си, а и няма да може да се насладите на оптималното качество на картината.
  2. Резолюция. Тя не трябва да е основен критерий за избор. Ако приемем, че сте се спрели на 37-инчов телевизор, който ще гледате от около 230 см, ще ви е много трудно да направите разлика между HD 720p и HD 1080p изображение, независимо дали източникът е HD телевизия (повечето излъчват 720р) или Blu-ray диск (винаги 1080р). Full HD резолюцията (1920х1080) e полезна при по-големите дисплеи (над 47 инча), тъй като така пикселите ще са повече и изображението ще изглежда добре и от по-малки разстояния, но стига и записът да е качествен.
  3. Контраст и яркост. По традиция се смята, че колкото по-голямо е отношението толкова по-добре. Това, обаче, невинаги е така – дори телевизор с натурално отношение 50 000:1 може да има по-лоша картина, отколкото модел с 10 000:1 например, ако използва некачествен дисплей, или има силни отражения. Отношението на контраста се измерва при тъмно помещение. Когато гледате при силна дневна светлина, или на запалени лампи, ситуацията може да е доста по-различна. Подобно е положението и с яркостта. Тук ще трябва да се доверите на собствените си очи и вкус, като съобразите и в какви условия ще гледате телевизора най-често.
  4. Други екстри. Днес все повече модели разполагат и с редица допълнителни екстри. Например интернет съвместимост и други. Напълно естествено е да се изкушите от подобен телевизор, но се замислете има ли смисъл да плащате немалки суми за екстри, които ще изпробвате 2-3 пъти, докато се нарадвате на новата си покупка и след това ще забравите, че съществуват?
  5. Портове. Повечето телевизори разполагат с цяла армада от различни портове. Задължителни са поне 2 или 3 HDMI порта, USB, VGA, S-Video, SCART, както и компонентни портове. Така ще може да включвате както бъдещите си технологични джаджи, така и по-старите.
  6. Проучване/митове. В ерата на интернет всеки ще потърси информация и в глобалната мрежа. Това е препоръчително, но също така не приемайте написаните данни и мнения за избраните от вас телевизори като безпристрастни. Извлечете от тях само това, което ви интересува от поне 3-4 ревюта. След това не пропускайте и разходка из различните магазини за реален оглед на избраните модели. Дори и да планирате да си поръчате телевизора от интернет магазин, добре е да сте го видяли на живо поне веднъж.
  7. В магазина.  Поискайте от консултанта да ви демонстрира различните настройки на избрания модел и настройте избраните телевизори по ваш вкус. Едва след това сравнете картината помежду им. Ако е възможно включете Blu-ray/DVD плеър с донесен от вас филм, с чието качество сте добре запознати. Телевизорите в магазините използват един общ източник и много разклонения, което винаги влошава картината. Когато е свързан директно с източника, ще може да видите на какво действително е способен. Не пропускайте да проверите и за изгорели пиксели, тъй като те не се покриват от гаранцията, а веднъж открити ще ви се набиват постоянно на очи. Изгорелите пиксели светят в червено постоянно, когато телевизорът е включен.

Източник: ekak-techno.bg