Полезни съвети      

10 прости правила при избор на цифров фотоапарат

от sravniadm | 18.10.2011 г.

Какъв фотоапарат да си купим? Този въпрос се появява, когато искаме да си купим устройството, с което да запечатаме всички хубави моменти от нашия живот. В търговската мрежа се предлагат множество фотоапарати и изборът изглежда почти невъзможен. Можете да вземете първото нещо, което се изпречи пред очите ви, но винаги ще ви човърка въпроса, дали сте напривили правинлият избор. За да изберете най-добрият модел цифров фотоапарат, който ще ви свърши работа, просто трябва да следвате 10 прости правила.

  1. Необходимо е да видите матрицата. Точно тя е тази, от която зависи колко пиксела ще съдържа направената снимка. Специалистите посочват, че най-хубавите матрици са означени с 2/3″, следват 1/1,8′′ и 1/2,7″.
  2. Доброто изображение на фокуса зависи от оптиката на вашия фотоапарат и поради тази причина трябва да обърнете сериозно внимание на този показател. Пропускливостта на обектива е отбелязана върху него и трябва да е цифричка от порядъка на 1:2,8.
  3. Под правило номер 3 поставяме формата на апарата. Това е личен избор и зависи единствено и само от вашето предпочитание – дали искате компактен фотоапарат или по-голям.
  4. Сензорът. Той е важен, защото именно това малко чипче превръща светлината в цифрови стойности, които пък от своя страна се превръщат във файл.
  5. Увеличението (zoom) е важно. То бива два вида – оптично и цифрово:
    •     Оптично увеличение (optical zoom) – има реална промяна на размера на обектите в снимката, без от това да страда качеството и. Позволява да приближавате или отдалечавате обектите, без физически да се променя позицията, от която се снима. Оптичното увеличение се постига единствено от обектива. За доброто качество на снимките влияние оказва единствено оптичното увеличение. При избор трябва да е поне тройно (3х) оптично увеличение.
    •     Цифрово увеличение (digital zoom) – интерполирано цифрово увеличение, при което липсващите пиксели просто се дорисуват от апарата по специално определен алгоритъм, заложен във фотоапарата, като при това реално се снижава качеството на снимката. С увеличението обаче трябва да се внимава – ако е над 3x е добре да се разполага с “бърз” обектив или оптична стабилизация, за да не се получат размазани снимки.
  6. Бързината на работа на фотоапарата е от значение, по-скоро, ако ви трябва по-професионално. Ако обаче е за любителски цели, вие си рещшавате дали да дадете повече пари.
  7. При видеоклиповете, също изборът е личен. Ако разполагате с камера, то правенето на видеоклипове с фотоапарата, се обезсмисля.
  8. Паметта в самия апарат е важна, но при наличието на карти с памет, вие си решавате.
  9. По-големият екран е по-добрият избор, защото ще виждате по-ясно образа, който ще снимате.
  10. Не на последно място са батериите. Проверете колко издържат.

 

Източник: fotoaparati.samo.bg