Полезни съвети      

iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR и Apple Watch Series 4, добре дошли!

от Лили Георгиева | 13.09.2018 г.

Преди броени часове на пресконференция в Купертино Apple представи новото поколение айфони и смарт часовник. Както и се очакваше, производителят обяви устройствата за нова стъпка в технологичното развитие.

Първите ярки представители са смартфоните iPhone XS и iPhone XS Max.

iPhone XS Max и iPhone XS са получили 6,5-инчов и 5,8-инчов OLED-дисплеи с плътност на пикселите на инч 458. Резолюцията съответно е 2436 х 1125 пиксела и 2688 х 1242 пиксела. Екраните се характеризират с 60% по-добро цветопредаване, сравнено с iPhone X.

Задната камера се състои от широкоъгълен 12-мегапикселов модул и 12-мегапикселов телефотомодул. Предната камера е 7-мегапикселова.

В качеството на апартна основа виждаме първия в индустрията 7-нанометров процесор A12 Bionic. Процесорът Kirin 980 също е 7-нанометров, но първите смартфони, базирани на него, ще излязат на пазара през октомври 2018 г.

A12 Bionic е шестядрен, а графиката е с четири ядра. Процесорът е 15% по-бързо, 40% по-икономичен и осигурява 50% по-добра производителност.

Смартфоните са получили защита срещу вода и прах на ниво IP68. Рамката на корпуса е от неръждаема стомана.

Устройствата поддържа гигабитен LTE и две SIM-карти.

За първи път в историята Apple предлага 512 GB вътрешна флаш памет.

iPhone XS и XS Max ще бъдат предложени в три цветови решения – сиво, сребристо и златисто.

iPhone XR

iPhone XR на свой ред е получил 6,1-инчов LCD-дисплей Liquid Retina с резолюция 1792 х 828 с плъстност на изображението 326 пиксела на инч. За разлика от iPhone XS и iPhone XS Max, основната му камера е единична. В нея се използва широкоъгълен обективн и 12-мегапикселов сензор. Предната камера е 7-мегапикселова. Поддържа се разблокиране на смартфона по лицето на потребителя – Face ID.

Отново апаратна основа е 7-нанометров процесор A12 Bionic.

Нивото на защита срещу вода и прах е IP67, което е малко по-ниско от това, което се предлага във флагманските модели. Допуска се потапяне във вода на дълбочина до 1 метър в продължение на 30 минути.

5 неща, които айфон е заимствал от Android-телефоните

iPhone XR също така поддържа LTE и позволява работа с 2 SIM карти. Този модел ще се предлага в няколко конфигурации – с 64,128 и 256 GB вътрешна памет. Цената му е 749 долара. Ще се предлага в бяло, черно, синьо, жълто, коралово и специфичен червен цвят. iPhone XR ще може да бъде поръчван след месец, от 19 октомври. Ще се появи по лавиците на магазините в САЩ на 26 октомври.

Apple Watch Series 4

В Купертино бе представено и новото поколение смарт часовник на компанията. То е изпълнено в безрамков дизайн. За сметка на тънките рамки, размерът на дисплея се е увеличил с 35% и 32% – за малката и по-голямата версия. Общият обем е намалял, както и дебелината.

Apple Watch Series 4 се предлага в два нови размера — 40 мм и 44 мм.

Устройството е базирано на четириядрен 64-битов процесор S4 ново поколение. По думите на Apple той е два пъти по-производителен от предшественика си. Силата на звука също е увеличена – с 50%. Керамичното покритие осигурява по-добра проводимост на сигнала.

Часовникът е получил подобрен акселерометър и жироскоп със скорост на измерване, повишена с 800%. Вече е налице функция електрокардиограма. При това се използват електроди, които са вградени в Digital Crown, а също така нов електрически датчик на сърдечната активност на задния панел на часовника.

Достатъчно е да отворите приложение и да прилепите палец към Digital Crown, за да може след 30 сикунди да получите данния за сърдечния си ритъм.

Apple Watch Series 4 е способен да регистрира евентуално падане на своя собственик и да повика помощ при необходимост. Времето му на автономна работа достига 18 часа.

Полезното устройство ще може да бъде закупено на цена 499 долара. Добрата новина е, че предходното поколение поевтиня и сега може да бъде придобито на цена 279 долара.

От 14 септември, петък, Apple Watch Series 4 (GPS) ще е достъпен за поръчки в 26 страни и региона, а Apple Watch Series 4 (GPS + Cellular) — в 16 страни и региона. Постъпват в продажба седмица по-късно – на 21 септември.

Източник на снимките: apple.com