Полезни съвети      

Първият смартфон на детето: кога и какъв

от Лили Георгиева | 05.07.2018 г.

Нашият век се характеризира с активно развитие и повсеместно разпространяване на технологиите. Всички родители закономерно си задават въпроса – на каква възраст е допустимо детето да бъде приобщено към постиженията на техническия прогрес.

Малцина биха си позволили да отричат удобствата, които изобретяването на мобилните мрежи и телефони предлагат в живота ни. Смартфоните са се превърнали в неизменни спътници на всеки един от нас. Те позволяват не само по всяко време да имаме контакт с другите, но и ежедневно да разрешаваме редица работни и битови задачи.

Съвременните родители с охота купуват на децата си телефони, за да имат възможност да осъществяват контрол над местонахождението им и да узнават подробности за учебния им график.

За и против влагозащитените смартфони

В същото време сме свидетели как днешните деца свикват с техниката и се научават да работят с нея рано-рано. Голям е рискът те да я използват не по предназначение. Оттук идват проблемите. Въпросът е: кога е уместно да купим на детето първия му телефон и какво да ни ориентира при избора.

 

Подходящо време

Учените и лекарите до този момент не са стигнали до едно мнение по въпроса какво е влиянието на мобилните телефони върху здравето на човека. При всички положения е по-дълго време да държим децата далеч от неблагоприятното въздействие на електромагнитното лъчение на устройствата, тъй като детският организъм е твърде чувствителен към електромагнитното поле, отколкото организма на възрастния човек.

Оптималното решение е да успеете да стигнете до училищна възраст. До този период детето на практика се намира постоянно край вас. След това по време на учебния ден то е далеч от вас и телефонът може да е решение, което ви позволява да оставате във връзка.

Що е то олеофобно покритие на смартфона?

Помнете едно: Нормално е едно малко дете да проявява интерес към светещия ярък екран на смартфона. В момента, в който започне да координира движенията си, то ще грабне устройството в ръце. Постарайте се да не поощрявате ранния интерес към техниката. Не използвайте телефона си като начин да успокоите и да занимаете детето. Информирайте го, че телефонът е средство за установяване на връзка. Той не е играчка.

Надали играта на смартфона ще спомогне за ранното развитие на детето. Не се заблуждавайте.

Как да действате

Ако Първият смартфон на детето: кога и какъв сте от родителите, които са решили да научат децата си да използват телефон от ранна възраст, обърнете внимание на специалните детски модели. Те се характеризират с особен дизайн – обикновено са оформени като играчки. Имат по няколко клавиша, които позволяват да се приемат повиквания и да се набират номера, записани в паметта на устройството.

На родителите на деца в началния курс препоръчваме при избора на телефон да се ръководят от идеята, че той трябва да бъде използван предимно за разговори и то в случай на необходимост. Устройството не бива да разсейва вниманието по време на учебния процес или да провокира рискове за здравето.

Не забравяйте:

1/ Не може да разчитате на грижливото и внимателно отношение на първолака към телефона. Поради това заделете скромна сума за придобиването на първо устройство. Имайте едно наум – възможно е счупване или изгубване.

2/ Желателно е да отдадете предпочитание на модели с монолитен корпус, които имат защита срещу влага, прах и удари.

3/ Мобилният телефон за ученици от началните курсове трябва да има минимум функции. Игрите и развлекателните услуги на устройството ще отвличат вниманието на детето – както по време на пътуване към училище и обратно, така и по време на час.

4/ Достъпът до интернет на малко дете не е необходим.

5/ Купувайки скъп телефон на първолак, имайте предвид, че устройството може да бъде откраднато. Поставяте детето си в риск, който е излишен.

 

Източник на снимките: pixabay.com