Полезни съвети      

Що е то 18:9 съотношение на дисплея?

от Лили Георгиева | 15.02.2018 г.

Тенденцията към намаляване на дебелината на рамките около екрана провокира производителите на смартфони да започнат да експериментират. Неписан стандарт продължава да бъде екранът със съотношение на страните 16:9, но смартфоните с такъв показател, лишени от традиционната широчина на рамката отгоре, не са много удобни. Широчината при тях остава същата като при „рамковите“ модели.

За да подобрят ергономиката на „безрамковите“ смартфони, производителите прибегнаха до поставянето на по-тесни екрани – със страни 18:9.

Това са нови пропорции, които пожънаха известен успех през 2017 г. Изхождайки от правилата на математиката, по-коректно е да напишем 2:1, но за нагледност се използва формулата с по-големи числа.

Плюсовете и минусите на екраните 18:9 в смартфоните

Екраните с тези пропорции вече са популярни. Техните матрици имат както преимущества, така и недостатъци.

Плюсовете

1/ Увеличаване на полезната площ на предния панел

Поставяйки екран с удължени пропорции, производителите не просто получават възможност да изрежат горната рамка, но и могат да запълнят освободилото се място с допълнителна работна област.

2/ Подобряване на ергономиката

Ако паралелно леко увеличите дължината и намалите широчината на екрана, то площта остава предишната, но смартфонът се получава по-компактен.

Например ако вместо матрица 5,5 инча формат 16:9 сложите панел 5,7 инча формат 18:9, то тя ще бъде с 8 мм по-дълга, но с 4 мм по-тясна. А именно от широчината на смартфона зависи доколко комфортно се работи с него.

3/ Подобряване на дизайна

Тънките рамки около екрана позволяват да се освежи външността на смартфона, да му се придаде по-скъп вид. Засега екраните със съотношение на страните 18:9 не са повсеместен стандарт. Смартфоните с тях обаче изглеждат по-представително, отколкото познатите с 16:9.

Минуси

1/ Намаляване на съотношение диагонал/площ

„Разтягането“ на екраните по дължината може да се отрази върху размерите на смартфона. Увеличаването на диагонала, при прехода към 18:9, не е задължително да бъде съпроводено с увеличаване на площта на матрицата.

Най-производителните смартфони

Например матрица 5,7 инча със съотношение на страните 18:9 е само с 0,5% по-голяма площ, отколкото 5,5 инча при 16:9.

2/ Проблеми с визуализацията на съдържанието

При показването на съдържание при пропорции 16:9 на екран 18:9 може да забележите леко изрязване на картината долу и горе. По този начин полезната площ не винаги се използва по рационален начин.

Каква е ползата от олеофобното покритие?

3/ Отказ от сензорни клавиши

Сам по себе си отказът от сензорни клавиши за управление под екрана не представлява недостатък на екраните със съотношение на страните 18:9. При тяхното използване обаче производителите често минават към надекранни бутони. Поради това в някои режими на използване екранът фактически не става по-голям, тъй като сензорните клавиши, които преди това не са заемали място на екрана, вече функционират на друго място.

Източник на снимките: samsung.com, mi.com, oppo.com