Полезни съвети      

15 слабопознати факта за смартфоните

от Лили Георгиева | 14.02.2018 г.

В наши дни смартфонът е предмет, който стабилно се е настанил в ежедневния живот на средностатическия човек. Той го буди рано сутрин, напомня му за важни срещи, заменя напълно телефона, компютъра и се превръща в истински развлекателен център. Това обаче далеч не е всичко, което си струва да знаем за смартфона. Налице са поне няколко интересни факти.

  1. Смартфонът като кокаин

Учените отдавна бият тревога, че много хора прекарват прекалено много време пред екраните на своите устройства. Според водещи експерти по наркомании „да дадеш на детето смартфон е равностойно на един грам кокаин“.

  1. Смартфон от 1994 г.

Именно тогава IBM продава смартфон със сензорен дисплей, който може да изпраща електронни писма и да пуска странични приложения.

  1. Несбъднали се прогнози

В края на 2008 г. много критици предполагаха, че Android ще претърпи неуспех. Днес тази операционна система притежава 85% дял на пазара на операционни системи за смартфони.

  1. Злато в смартфона

Процентното съдържание на злато в смартфона е по-голямо, отколкото в златната руда. За получаването на 1 грам злато е необходим 1 тон руда. Същото количество злато може да получите, преработвайки 41 мобилни телефона.

  1. FM-радиосигнали

Смартфоните са способни да приемат FM-радиосигнали. Компаниите-производители обаче отричат потребителския интерес да е толкова силен, че да е оправдана активацията на тази услуга.

  1. Цвят на кожата и смартфони

Един от китайците производителите се превърна в основен търговец на смартфони в Африка. Основно това се случи, тъй като тя настрои своите смартфони така, че да са удобни за работа за хора с по-тъмен цвят на кожата.

  1. Уникален «отпечатък» Wi-Fi

В режима активно търсене смартфонът търси имена AP, към които по-рано е бил свързан. Това създава уникален „отпечатък“ WiFi, по който може да се идентифицират човекът и неговите социални отношения.

  1. Батерии Nokia

Едно време капацитетът на Nokia 3310 бил възприеман като невероятно голям. Всъщност той е 3-4 пъти по-малък, сравнено с батерията на всеки среден смартфон днес.

Приложения, с които ще се откажем от вредните навици

  1. Предсказанието на Тесла

Никола Тесла е знаменит изобретател, който преди всичко е известен със своите експерименти с електричеството. Малцина знаят, че той е предсказал появата на съвременния смартфон. Това се случва през 1926 г.

  1. Мощността на смартфоните

Съвременният смартфон е милиони пъти по-мощен от всички изчислителни мощности на NASA през 1967 г. Тогава NASA за кацането на Луната са използвали компютри Multiple IBM System/360 Model 75 на стойност 3,5 млн долара.

  1. Модулен смартфон

В Google се появи нова концепция за отворена апаратна платформа за създаване на първия модулен смартфон. Разработчиците твърдят, че благодарение на тази концепция отпада необходимостта да се избира например телефон с добра камера. Вместо това може да се купи конкретна камера за телефона.

  1. Google Play и App Store

Всички знаят Google Play и App Store. Резултатите от едно изследване сочат, че 65% от потребителите на смартфони не свалят нито едно приложение в рамките на месец.

Приложения и технологии при недоспиване

  1. Смартфони и изследования

Всички критични технологии на смартфоните, включително батерията, сензорният екран, процесорът, са пряк резултат от финансирането на правителствени изследвания. Без това финансиране смартфоните щяха да бъдат много по-скъпи.

  1. Температурата за iPhone

Apple твърдят, че нула градуса по Целзий е най-ниската температура в околната среда за нормална работа на айфоните. Ако батерията на смартфона се охлади повече, тя ще се разходва по-бързо.

  1. Тайната

На 9 януари 2007 г. Стийв Джобс представи оригиналния модел айфон. Екипът на Android от Google, който вече две години работил тайно върху смартфона, бива принуден да започне всичко отначало.

 

Източник на снимките: sonymobile.com, meizu.com, mi.com